ANP

Ook dit jaar neemt luchthaven Schiphol maatregelen tegen de verwachte drukte tijdens de zomerperiode. Dit weekend gaat de eerste regio, Zuid-Nederland, met zomervakantie. Naar verwachting maken daarom de komende weken dagelijks meer dan 220.000 reizigers gebruik van Schiphol.

Vorig jaar zorgde drukte in de meivakantie voor grote problemen: tientallen passagiers misten hun vlucht. Daarop nam de luchthaven extra maatregelen voor de zomerperiode. Die zijn nu ook weer nodig.

Extra informatie

Zo zet de luchthaven voor het tweede jaar op rij extra medewerkers in. Reizigers met weinig of geen handbagage krijgen daarnaast voorrang via een speciale doorgang. Ook komen er extra informatievoorzieningen en zogenaamde 'crowdteams' die alle passagiersstromen bij drukte in goede banen moeten leiden.

Naar verwachting reizen deze zomer meer mensen via Schiphol dan vorig jaar. In totaal gaat het om 12,7 miljoen reizigers; 2,4 procent meer dan in de zomer van 2017. Met name de vrijdagen en maandagen worden druk, verwacht de luchthaven.

Hou de adviestijd aan

Ondanks de voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er op bepaalde tijden langere wachtrijen ontstaan bij de incheckbalies, bagageafgiftepunten, veiligheidscontroles en de paspoortcontrole, zegt de luchthaven.

Reizigers hoeven met de topdrukte volgens Schiphol geen drastische maatregelen te nemen. Het is genoeg om de adviestijd aan te houden die op het ticket staat. Het advies is doorgaans om bij vluchten binnen Europa twee uur voor vertrek aanwezig te zijn, en voor een intercontinentale vlucht drie uur.

Eerder naar het vliegveld gaan, kan zelfs averechts werken omdat reizigers met een eerdere vlucht hierdoor kans op vertraging oplopen.

Zwarte zaterdag

De drukste dag op Schiphol wordt verwacht op maandag 30 juli. Dan vliegen er 233.000 mensen vanaf de Amsterdamse luchthaven. Ook op maandag 6 augustus wordt topdrukte verwacht.

Populaire bestemmingen deze zomer vanaf Schiphol zijn zoals gewoonlijk het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Griekenland. Buiten Europa zijn vluchten naar de Verenigde Staten in trek. Daar gaan wekelijks bijna 75.000 mensen heen. Dat is ruim 10 procent meer dan vorig zomerseizoen.

STER reclame