AFP

De Britse staatssecretaris voor Veiligheid Wallace gaat ervan uit dat het stel dat in Amesbury in aanraking is gekomen met novitsjok, het slachtoffer is geworden van resten van het zenuwgif dat in maart in het naburige Salisbury werd gebruikt. Aan een doelbewuste aanval denkt de Britse regering niet. Het stel was vorige week in Salisbury geweest, waar in maart de Russische oud-dubbelspion Skripal en zijn dochter vergiftigd werden met novitsjok.

Minister Javid van Binnenlandse Zaken zei in het Lagerhuis dat het onaanvaardbaar is dat Britten in hun eigen land bewust of bij toeval het slachtoffer worden van zenuwgas. Rusland is daarover een verklaring schuldig, zei hij.

Javid verzekerde de bevolking dat alle locaties in Salisbury die zijn onderzocht na de gebeurtenissen in maart, volkomen veilig zijn.

Afval

De twee, een man van 45 en zijn vriendin van 44, werden zaterdag bewusteloos aangetroffen in een huis in Amesbury, 13 kilometer ten noorden van Salisbury. Onderzoek naar de achtergrond van de twee bracht niets aan het licht dat een aanslag met een chemisch middel op hen zou kunnen verklaren. Het stel ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Op basis van anonieme regeringsbronnen schrijft de krant Financial Times dat de autoriteiten rekening houden met de mogelijkheid dat ze besmet zijn met een weggegooid flesje met het zenuwgif. Het publiek wordt aangeraden achtergebleven afval niet op te rapen.

Een vriend van het Britse stel trof zijn vriend ziek en verward aan:

'Hij zei dat hij vergiftigd was en sloeg tegen de muur'

De Britse politie onderzoekt op meerdere plekken hoe de twee met het gif in aanraking zijn gekomen. Verschillende straten zijn afgesloten voor het publiek. Het stel was zaterdagmiddag in een centrum voor baptisten in Amesbury en een park. Ook die plekken worden nageplozen.

Rusland

Volgens de Britse regering zat Rusland in maart achter de aanval met het zenuwgas op Sergej Skripal en diens dochter, die bij hem op bezoek was. Inmiddels zijn ze goeddeels hersteld. Met de informatie kan Rusland goedmaken wat er in maart is gebeurd, vindt staatsecretaris Wallace.

Rusland heeft steeds ontkend dat het betrokken was bij de aanval met het middel novitsjok. Het Kremlin noemt het jongste incident met novitsjok verontrustend nieuws en wenst de twee slachtoffers een spoedig herstel toe.

Amesbury

Aanvankelijk werd gedacht dat Charlie Rowley (45) en Dawn Sturgess (44) in Amesbury een overdosis heroïne of cocaïne hadden genomen. Onderzoek in een militair centrum toonde aan dat ze waren blootgesteld aan het zenuwgif novitsjok.

Door dit nieuwe geval is de angst onder de bevolking rondom Salisbury groot. Mensen wordt geadviseerd hun kleren steeds goed te wassen en en ook hun persoonlijke spullen vaak te reinigen.

Het incident toont volgens een hoogleraar chemie in Londen aan dat resten van het middel lang actief blijven.

STER reclame