ANP

De GroenLinks-fractie in het Europees Parlement begint een handtekeningenactie om Europarlementariërs te laten verantwoorden waar ze hun maandelijkse kantoorvergoeding aan uitgeven.

GroenLinks, in het Europees Parlement onderdeel van de fractie van De Groenen/EFA, reageert daarmee op het besluit van het Bureau van het Parlement (zeg maar het dagelijks bestuur) deze week om meer openheid over de uitgaven juist tegen te houden.

4400 euro per maand

Het conflict gaat over de zogeheten Algemene Onkostenvergoeding van 4400 euro die elk parlementslid maandelijks krijgt naast zijn salaris. Parlementariërs hoeven tot nu toe geen verantwoording af te leggen over de besteding van dat geld.

Voorstellen om meer inzicht te geven werden maandagavond achter gesloten deuren weggestemd door acht van de veertien leden van het Bureau. Vertegenwoordigers van de Europese fracties waarbij het CDA en de ChristenUnie zijn aangesloten (EVP en ECR), stemden tegen meer openbaarheid. De sociaaldemocraten stemden verdeeld. De Nederlandse fracties hebben afgesproken om wel openheid van zaken te geven.

Ongehoord

GroenLinks noemt het "ongehoord dat Europarlementariërs niet willen verantwoorden waaraan ze 40 miljoen euro aan Europees belastinggeld uitgeven" en gaat handtekeningen verzamelen om het onderwerp opnieuw aan te kaarten bij parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

De fractie van De Groenen/EFA wil dat er een plenaire stemming komt over de kwestie, zodat alle Europarlementariërs zich kunnen en moeten uitspreken. Daarnaast roept ze de collega's op om hun bestedingen toch openbaar te maken en te laten controleren door een onafhankelijke accountant.

STER reclame