In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Rondsnuffelende wasberen hebben het naar hun zin in Zuid-Limburg

De wasbeer wordt steeds vaker gesignaleerd in de provincie Limburg. Op nieuwe beelden bij 1Limburg is te zien hoe de dieren op hun gemak rondsnuffelen en zich niks aantrekken van toeristen.

Fietsers maakten in de buurt van Eijsden, tegen de Belgische grens, deze beelden. Ze zijn duidelijk verbaasd:

Wasberen in Limburg rukken op

Wasberen komen van nature niet in Nederland voor. Oorspronkelijk leefden ze alleen in Noord- en Midden-Amerika, maar de wilde dieren werden tachtig jaar geleden in Duitsland uitgezet voor de jacht.

Wasbeer is concurrent voor andere dieren

De wasberen steken steeds vaker de grens over naar Nederland of België. Een paar maanden terug werd in Limburg zelfs een wasberenmoeder met vier jongen gevonden.

De roofdieren worden hier niet per se met luid gejuich ontvangen. "Het is een dier dat concurreert met soorten die in Nederland leven", vertelde boswachter Anke Brouns eerder. "Zoals vossen, dassen en marters. Ze eten hetzelfde en ze leven in hetzelfde gebied."

Daarnaast kunnen wasberen een parasiet bij zich dragen die bij mensen kan leiden tot ernstige klachten. Bovendien kunnen de dieren in hun zoektocht naar eten flinke schade aanrichten in tuinen.

Advertentie via Ster.nl