Wasbeer gefilmd bij Sittard

In de buurt van Sittard is deze week een wasbeer in een cameraval gelopen. Natuurfilmster Willy de Koning had de camera neergezet om nachtelijke opnames te maken van bevers. In plaats daarvan kwam een wasbeer in beeld.

Eerst besnuffelt het beestje de camera van dichtbij. Even later wordt duidelijk dat het echt om een wasbeer gaat.

De camera stond in een natuurgebied even ten noorden van Sittard, vlak bij de grens met Duitsland. Het is voor het eerst dat De Koning een wasbeer vastlegt, zegt ze bij 1Limburg: "Ik probeer altijd om bevers te filmen, maar bij zo'n cameraval komt regelmatig een ander dier voorbij. Een vos, een ree of een marter. Maar het is voor het eerst dat er een wasbeer voorbijkomt."

De wasbeer komt oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika voor, maar dankzij ontsnapte exemplaren leeft het dier nu ook in Europa. In januari van dit jaar waarschuwde onderzoeksorganisatie Wageningen Environmental Research dat vooral in Duitsland het aantal wasberen explosief stijgt. In 2004 waren het er 20.000, in 2014 100.000. Toen werd het een kwestie van tijd genoemd voordat de wasbeer zich ook in Nederland zou verspreiden en voortplanten.

Parasiet

Volgens de onderzoekers is dat slecht nieuws omdat wasberen een parasiet bij zich kunnen dragen die bij mensen kan leiden tot ernstige oog- en neurologische klachten. Hoe schattig ook, wasberen vernielen ook tuinen en fruitbomen en duiken in kliko's, op zoek naar voedsel.

Sinds vorig jaar staat de wasbeer in de Europese Unie op de lijst van zogeheten 'invasieve exoten'. Dat betekent dat EU-landen verplicht zijn om wasberen te verwijderen. Als dat niet lukt, moeten ze verspreiding en schade proberen te voorkomen.

STER reclame