Duizenden protesteerden dinsdagavond in de hoofdstad Warschau Reuters

In Poolse steden zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het ingrijpen door de regering bij het Hooggerechtshof. Gisteren werden tientallen leden van het hof naar huis gestuurd omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 hebben.

Tegenstanders zien er een machtsgreep in van de regerende rechts-conservatieve PiS-partij, waardoor de onafhankelijkheid van de rechtspraak de nek wordt omgedraaid. Vervangers worden namelijk gekozen door een commissie met leden die door de PiS worden geïnstalleerd. De regering zegt dat het nodig is om de "corrupte" rechtsmacht te hervormen; de oude communisten zouden daarin nog veel te veel macht hebben.

Tot nu toe was de pensioenleeftijd 70 jaar, maar onder een nieuwe wet moeten 27 van de 72 leden van het Hooggerechtshof nu al stoppen, of vragen om uitgezonderd te worden. Onder hen is ook de voorzitter, de 65-jarige Malgorzata Gersdorf. Zij zegt dat de maatregel ongrondwettelijk is en heeft aangekondigd dat ze komende dag gewoon aan het werk gaat en haar termijn zal uitzitten.

Ook de voorzitter van het Hooggerechtshof, Malgorzata Gersdorf, was bij het protest Reuters

Onder de tegenstanders van de nieuwe wetgeving is ook Lech Walesa, Nobelprijswinnaar, oud-president en voormalig leider van het verzet tegen het communistische bewind. "Als ze aan het Hooggerechtshof komen, ga ik naar Warschau", kondigde hij eerder aan op Facebook. "Ik herinner iedereen eraan dat ik een vuurwapen heb en dat ik die mag gebruiken voor zelfbescherming."

De ontwikkelingen in Polen vallen al een paar jaar slecht bij de Europese Commissie. Maandag werd bekend dat de Europese Commissie vanwege de nieuwe wet een nieuwe juridische procedure is begonnen tegen het land. Brussel wil dat Warschau binnen een maand tekst en uitleg geeft.

Vorig jaar december werd al een procedure gestart op grond van artikel 7 van het EU-verdrag, een unicum. Die kan ertoe leiden dat Polen zijn stemrecht verliest in de EU. In de praktijk is daarvoor unanimiteit nodig binnen de EU en die is onwaarschijnlijk; Polen weet zich gesteund door onder meer Hongarije, dat heeft gezegd een dergelijke maatregel te zullen blokkeren.

STER reclame