NOS Nieuws

Internationale media over Ruttes 'No' tegen Trump: 'Ongemakkelijk moment'

Een opvallend voorval tijdens de ontmoeting van premier Rutte en president Trump gaat de hele wereld over. Vooral Amerikaanse nieuwssites verbazen zich over de manier waarop Rutte de Amerikaanse president midden in een zin onderbreekt met een ferm "No".

The Guardian beschrijft het als een "een ongemakkelijk moment", de Huffington Post noemt het "ongebruikelijk" en Newsweek heeft het over een "passief-agressieve wending" van het gesprek. Ook de BBC, EuroNews en Politico beschrijven het incident.

Trump zei voor aanvang van zijn gesprek met Rutte dat het "ook positief" zou zijn als er geen oplossing komt voor het handelsconflict, maar dat ziet Rutte dus duidelijk anders:

Rutte: "Nee, het is niet positief"

Trump gaat na de interruptie onverstoorbaar verder, maar Rutte onderbreekt hem opnieuw: "Het is niet positief. We moeten er samen uitkomen".

De progressieve Amerikaanse nieuwssite AlterNet prijst Rutte om zijn gedurfde onderbreking. Andere buitenlandse leiders gaan meestal niet in op de soms respectloze en ondiplomatieke taal van Trump, om de relaties met de VS niet te beschadigen.

Ook op Twitter krijgt Rutte bijval, onder anderen van de bekende actrice en zangeres Bette Midler. "Gisteren zei de Nederlandse premier 'nee' in Trumps gezicht! Maar Trump negeerde zijn 'nee!'. Bijna alsof de Nederlandse premier een vrouw was."

Ruttes interruptie lijkt weinig negatieve gevolgen te hebben. Na het gesprek twitterde Trump dat het "een grote eer was" om de Nederlandse premier te verwelkomen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Rutte een internationaal mediasuccesje scoort. Een maand geleden werd het filmpje waarin de premier zijn eigen koffie opruimde voor het oog van schoonmakers wereldwijd opgepikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl