'Instagram laat accounts die zelfmoord verheerlijken online staan'

Aangepast
Het logo van Instagram op een telefoon ANP

Instagram doet niets wanneer mensen accounts rapporteren die zelfmoord verheerlijken. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. RTL vond honderd accounts en rapporteerde er tien, "maar daar werd niets mee gedaan".

Waarom Instagram deze profielen laat staan, is niet duidelijk. RTL Nieuws stelde later schriftelijk vragen over de zaak aan Instagram, waarna het sociale netwerk alsnog aangaf de accounts te onderzoeken. Daarna werden ook enkele accounts verwijderd.

Bebloede polsen

Het gros van de accounts, zo schrijft RTL Nieuws, plaatst berichten die zelfmoord verheerlijken of aanmoedigen. Als voorbeeld wordt een foto genoemd van treinrails met de tekst: 'Je hoeft maar één stap te nemen'.

De accounts zouden vooral worden gevolgd en beheerd door tienermeisjes en -jongens. "Sommige accounts taggen hun vriendin en schrijven 'samen naar de hemel' te willen." Daarbij wordt dan een foto geplaatst van bebloede polsen. De profielen zijn al jaren in gebruik, schrijft de site.

Zelfmoordpiek

Vanochtend werd bekend dat er een zelfmoord-piek zichtbaar is onder jongeren. Het leidde tot een pleidooi voor onderzoek naar de oorzaak hiervan.

Instagram laat in een schriftelijke reactie aan de NOS weten dat het veilig houden van Instagram "een van onze belangrijkste verantwoordelijkheden is". Ook geeft het platform aan dat het delen van bepaalde verhalen voor sommige mensen onderdeel kan zijn van hun herstelproces.

"Maar er is op Instagram geen plaats voor berichten die zelfdoding verheerlijken of aanmoedigen." Het platform benadrukt dat dit soort bericht zullen worden verwijderd en dat het tools in de app beschikbaar heeft om mensen te helpen die psychische problemen hebben.

De NOS vroeg het platform ook specifiek naar de bevindingen van RTL Nieuws, maar daar heeft Instagram niet op geantwoord.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en113.nl

STER Reclame