Nederland wil IS-vrouwen in Syrië terug voor vervolging
Het ministerie van Justitie heeft de Koerdische autoriteiten gevraagd om drie vrouwelijke Nederlandse Syriëgangers te laten vertrekken uit hun kampen, zodat ze in Nederland kunnen worden berecht. Daarmee komt het ministerie tegemoet aan gerechtelijke bevelen die voor het trio zijn uitgevaardigd.
Het ministerie van Justitie benadrukt dat het in dit geval om een gerechtelijk verzoek gaat. Het beleid verandert niet: Syriëgangers worden niet actief teruggehaald.
Het kabinetsbeleid is dat landgenoten die zelf naar het strijdgebied in Syrië of Irak zijn afgereisd, geen bijstand krijgen. Ze moeten zich zelf melden bij een Nederlandse diplomatieke post in Irak of Turkije. Vanaf daar kunnen ze, begeleid door de marechaussee, naar Nederland reizen. De vrouwen worden dus niet uit Syrië gehaald.
Volle kampen met oud-strijders
De Koerden hebben eerder aangegeven bereid te zijn om Nederlandse vrouwen en kinderen naar Noord-Irak te brengen. Ze zitten in hun maag met het grote aantal buitenlandse oud-strijders in hun kampen, met de vrouwen en kinderen die daarbij horen. Ze hebben de betrokken landen al eerder gevraagd hun onderdanen terug te nemen.
In de Koerdische kampen in Noord-Syrië zitten enige tientallen Nederlandse vrouwen en kinderen gevangen. Het OM zegt het liefst alle Syriëgangers te willen vervolgen.
De afgelopen tijd hebben familieleden van de IS-vrouwen en -kinderen in het voormalige strijdgebied de regering met klem gevraagd in actie te komen voor hun dochters of kleinkinderen. Ook de Kinderombudsvrouw verklaarde dat het kabinet er alles aan moet doen om de kinderen naar Nederland te halen.
Gecorrigeerd door Rutte
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei in mei dat hij liet uitzoeken of kinderen van jihadisten uit de kampen kunnen worden weggehaald. Hij werd vrijwel direct gecorrigeerd door premier Rutte, die benadrukte dat hij niemand in gevaar wilde brengen bij het ophalen van de kinderen uit Noord-Syrië. Overigens hadden de Koerden ook toen al laten weten bereid te zijn de kinderen en hun moeders naar Irak te escorteren.
De Nederlandse IS-strijders die in Irak zijn beland, wacht een ander lot. Irak wil de strijders zelf vervolgen en deelt zeer forse straffen uit: veelal levenslang of de doodstraf.