De traagste internetverbindingen zijn over vijf jaar verleden tijd
De overheid wil dat iedereen in Nederland eerder dan gepland kan beschikken over een snelle internetverbinding. Eerder was het doel dat in 2025 alle Nederlanders de beschikking hebben over een internetverbinding van 100 megabit per seconde. Dat moet nu in 2023 geregeld zijn. De meerderheid van de Nederlanders moet dan zelfs een verbinding van 1000 megabit per seconde kunnen krijgen.
Zo'n 3 procent van de Nederlanders heeft nu nog geen of traag vast internet. Vooral in buitengebieden vinden bedrijven het soms niet rendabel om nieuwe kabels te leggen. De overheid gaat het gemeenten en provincies makkelijker maken om financiële steun te verlenen voor de aanleg.
"Er kunnen geen burgers en bedrijven worden achtergelaten en verstoken blijven van wat inmiddels een basisbehoefte is voor deelname aan de economie en maatschappij", staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag presenteert.
De aanleg van glasvezel loopt juist de laatste jaren vertraging op. KPN nam in 2014 de grootste bouwer van glasvezelnetwerken, Reggefiber, over en besloot daarna meer te investeren in het bestaande kopernetwerk. Concurrent Ziggo zet al langer in op het verbeteren van het bestaande netwerk en niet op de aanleg van nieuwe kabels.
Snelheden van 1000 megabit per seconde zijn bij beide bedrijven nog niet te halen. KPN biedt als hoogste snelheid 500 megabit per seconde aan, Ziggo biedt 400 megabit per seconde.
Landelijke dekking
Het kabinet heeft ook besloten dat telecombedrijven die straks mobiel internet via 5G willen gaan aanbieden verplicht worden vrijwel landelijke dekking te bieden. Bij de komende frequentieveiling wordt er een dekkingsverplichting opgelegd van 98 procent.
Ook moet het mobiele bereik binnen gebouwen worden verbeterd. De overheid gaat daarover in gesprek met de telecomsector.