Leerlingen kunnen niet vloggen: internet is te traag
Basisschool 'SCCSSCHL 3.0' in Zelhem wil zijn leerlingen laten vloggen, maar met de trage koperkabel gaat dat niet lukken en glasvezel zit er niet in. Het internet van de school is zo traag, dat instructiefilmpjes vastlopen als er in veel klaslokalen tegelijk wordt gekeken. "Dan stoppen we er maar mee", aldus schoolleider Anja Otten.
De school is een van de vele plekken in Nederland waar nog geen snel glasvezel-internet ligt, en waar het ook nog wel even duurt voordat dat zover is: de uitrol van glasvezel loopt terug. "In het dorp ligt wel glasvezel, maar we zouden de aanleg van de laatste zeven kilometer zelf moeten betalen", aldus Otten.
Dat kan de school niet betalen en dus houdt de school zijn KPN-koperlijntje met een downloadsnelheid van maximaal 3 of 4 megabit per seconde. De uploadsnelheid is nog lager: 500 kilobit, een halve megabit per seconde. Ter vergelijking: glasvezel biedt op sommige plaatsen in Nederland al 1000 megabit per seconde aan down- én uploadsnelheid.
Niet vloggen
"Daardoor kunnen kinderen thuis soms meer leren dan op school", zegt Otten. "Kinderen hebben internet echt nodig. Ze gebruiken amper nog boeken. Bovendien zijn ze ontzettend visueel ingesteld: ze kijken graag filmpjes om iets te leren."
Nieuwe vormen van lesgeven die de school zou willen invoeren, zijn daarom niet mogelijk. "We zouden kinderen bijvoorbeeld willen laten vloggen, maar daarvoor is het internet nu echt te traag", zegt Otten.
Ook zou de school ouders beter inzicht willen geven in de resultaten van hun kind, maar met werken in een online-dienst begint de school voorlopig maar niet. "Onze verbinding is soms zelfs voor telefonie te traag."
Ook in de stad
Zelhem ligt in een buitengebied, waar het netwerk van KPN traag is en Ziggo überhaupt niet actief is. Ict'er Bas Leenders heeft wel Ziggo: hij woont in de binnenstad van Utrecht en heeft een uploadsnelheid die 80 keer zo hoog is als die van SCCSSCHL 3.0. Maar dat is nog niet genoeg.
"Ik werk heel veel thuis. Maar ik moet vaak bestanden van mijn klanten uploaden, en dat duurt dan dágen", klaagt hij. "Terwijl sommige concurrenten van mij het veel sneller kunnen, in een paar uur." In sommige steden haal je via een redelijk goedkope lijn een snelheid die nog 25 keer zo hoog is; tweeduizend keer zo snel als De Mammoet.
Het gaat al helemaal mis als Leenders ondertussen ook nog videogesprekken moet voeren met zijn opdrachtgevers. "En ik ben bang dat ik in de toekomst nog meer data nodig heb, zodat ik het überhaupt niet meer aan kan." In dat geval overweegt hij iemand in te huren die wél snel internet heeft.
Een kantoortje met snel internet erbij nemen ziet Leenders niet zitten. "Tussendoor met mijn hond kunnen wandelen hoort er voor mij bij", zegt hij. Dat verzacht het wachten weer een beetje.