NOS Nieuws

Forse toename zelfdodingen onder jongeren

Het aantal zelfdodingen onder jongeren van 10 tot 20 jaar is fors toegenomen. In 2017 maakten in deze leeftijdsgroep 81 mensen een einde aan hun leven, tegenover 48 een jaar eerder. Het gaat vooral om oudere tieners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft geen verklaring voor de toename, omdat daar geen onderzoek naar is gedaan.

Ook het totale aantal zelfdodingen nam vorig jaar toe, van 1894 naar 1917. Alleen onder 60-plussers waren er vorig jaar minder zelfdodingen. Ruim vier op de tien van alle zelfdodingen was vorig jaar onder mensen van 40 tot 60 jaar.

Regionale spreiding

De spreiding over provincies is ieder jaar anders, zei CBS-woordvoerder Tanja Traag in het NOS-Radio 1 Journaal. "Wat opvalt in de cijfers voor 2017 is dat Drenthe en Zeeland provincies zijn waar relatief veel gevallen van zelfdoding voorkwamen, in alle leeftijdsgroepen."

Ook daar heeft het CBS geen verklaring voor. "We weten dat zelfdoding het meest voorkomt onder 40- tot 60-jarigen. Dus voor een deel ligt het ook aan de bevolkingsopbouw van een provincie. Maar veel meer dan dat kun je eigenlijk niet verbinden aan die regionale cijfers", zei Traag.

Belangrijkste doodsoorzaak

Onder jongeren en jongvolwassenen is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak. Het gaat om ruim een kwart van alle 10- tot 30-jarigen die vorig jaar overleden. In deze leeftijdsgroep stierf 15 procent aan kanker, 10 procent door verkeersongevallen en 5 procent aan hart- en vaatziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl