EPA
NOS NieuwsAangepast

Belgische duiker in Thailand: 'Hoe krijgen we die jongens uit de grot?'

"Hoe gaan we hen uit de grot krijgen? Dat is nu de grote vraag", zegt de Belgische duiker Ben Reymenants. Hij is een van de reddingswerkers die betrokken zijn bij de reddingsoperatie van de Thaise voetballers, die langer dan een week in een grot hebben gezeten.

Vandaag werden de jongens, twaalf voetballers en hun trainer, gevonden. Ze leven allemaal nog en een Britse reddingswerker heeft met hen gesproken.

Bekijk hier de eerste beelden van de jongens in de grot:

Eerste beelden voetballers in Thaise grot

"Er is heel veel euforie, maar nu begint het echte werk pas", zegt Reymenants tegen de Vlaamse omroep VRT. Het was voor de duikers al een flinke klus om zo diep in de grot te komen, en voor de Thaise jongens is het zo goed als onmogelijk om nu weer naar buiten te komen. Ook omdat ze na negen dagen zonder eten flink verzwakt zijn.

"We hebben eerst geprobeerd om een gat te boren, maar we zijn daarbij op een heel harde laag zwart graniet gestoten. Daar doorheen boren zal lang duren en het gesteente weggraven zal ook lang duren."

Als de jongens binnen drie dagen niet boven zijn, moeten ze daar nog maanden zitten.

Duiker Ben Reymenants

De reddingswerkers hebben nu twee opties: of ze halen de jongens binnen drie dagen naar boven, of zij moeten er nog maanden zitten. "Over 72 uur worden hevige stormen verwacht, waardoor de grot grotendeels onder water zal lopen." Komen ze voor die tijd niet uit de grot, dan moeten ze zeker drie maanden wachten totdat het waterpeil in de grot weer voldoende gezakt is.

In dat geval worden er twee artsen naar de jongens gestuurd, die de jongens zullen verzorgen. "Ze zijn heel erg verzwakt. De helft van hun spieren is afgestorven. Er is voorlopig één arts achtergebleven bij hen, in afwachting van meer hulp."

Als voor het tweede scenario wordt gekozen, staat de artsen nog een flinke klus te wachten. De reddingswerkers die de jongens bereikt hebben zijn ervaren grotduikers, maar de artsen niet. "Daarom wordt er nu heel hard gebrainstormd hoe we de jongens uit de grot kunnen krijgen", zegt Reymenants.

Bij BBC Newsnight zei Reymenants dat geen van de kinderen kan zwemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl