Een gebouw is verstevigd met balken vanwege aardbevingsschade
NOS Nieuws

Welke 1500 huizen in Groningen zijn er nu onveilig?

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

Duizenden Groningers vragen zich nu af: wat gaat er met mijn huis gebeuren?

De Mijnraad maakte vandaag bekend dat 1500 huizen in Groningen zo snel mogelijk moeten worden versterkt vanwege de aardbevingen. Welke huizen dat zijn is niet duidelijk, maar voorzitter Co Verdaas van de Mijnraad kon daar vanochtend geen antwoord op geven. Nadere bestudering van de onderzoeken waar de Mijnraad zich op baseert geeft echter iets meer richting.

Onderzoeksbureau TNO leverde een belangrijke bouwsteen voor het versterkingsadvies van de Mijnraad. Volgens TNO zijn het vooral de rijtjeshuizen in de kern van het aardbevingsgebied die snel versterkt moeten worden, omdat ze op dit moment onveilig zijn. Die huizen kunnen tijdelijk worden versterkt. Dat is snel te realiseren en leidt tot de minste overlast, zegt TNO.

Het gaat dus om aanzienlijk minder panden dan de 20.000 gebouwen waar een paar jaar geleden nog vanuit werd gegaan. Maar toen werd er ook veel meer gas gewonnen. Goed nieuws voor Groningen, lijkt het, waar de sloophamer dreigde voor verschillende dorpen in het aardbevingsgebied.

Veiligheidsnorm

TNO heeft rekensommen losgelaten op het type woning dat het meest voorkomt in Groningen, de zogenoemde URM4L-rijwoningen. Dit type woning heeft een grote opening in de gevel op de begane grond. Een groot deel van de woningen die niet voldoen aan de veiligheidsnorm valt binnen deze categorie, aldus TNO.

Die veiligheidsnorm is voor het hele land hetzelfde. Kort gezegd komt het erop neer dat in je woonomgeving de kans op een dodelijk ongeluk 1 op 100.000 mag zijn. Mensen moeten even veilig wonen achter een dijk, bij een industriegebied als in een aardbevingsgebied. Als het voor meer mensen gevaarlijk is, moet dat binnen vijf jaar worden opgelost.

Aardbevingsschade in Loppersum

Volgens TNO neemt het aantal woningen dat niet aan de veiligheidsnorm voldoet de komende vijf jaar zeer sterk af, tot 0 na 2023 als de gasproductie onder de 12 miljard kuub gas duikt. Door voortschrijdend inzicht en de inmiddels afgenomen gasproductie, is het aantal woningen dat niet voldoet aan de norm voor het veiligheidsrisico de afgelopen jaren al sterk afgenomen.

TNO deed ook gerichter onderzoek bij 534 woningen in Delfzijl, Appingedam en Ten Boer. Die vallen onder een groep van 1588 woningen waarvan de versterking tijdelijk was stopgezet door minister Wiebes, in afwachting van het advies van de Mijnraad. Deze huizen voldoen volgens TNO nu wel aan de veiligheidsnorm en hoeven dus niet versterkt te worden. Een klein deel van die huizen voldoet niet aan de norm, maar binnen een paar jaar wel vanwege de kleinere kans op aardbevingen.

Verschil

Er is een opmerkelijk verschil tussen de berekeningen van TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen. De laatste instantie ziet toe op de veiligheid bij mijnbouw en dus ook de gaswinning. Vorige week maakte het SodM nog bekend dat 5000 gebouwen snel moeten worden versterkt. Dat komt doordat de toezichthouder een ruimere veiligheidsmarge aanhoudt dan TNO en de Mijnraad.

In een reactie op het advies van de Mijnraad zegt het SodM daarover meer slagen om de arm te houden over de afname van de productie. "Gezien de grote onzekerheden in de berekening van het risico, de ontwikkeling van de temperatuur (koude/warme winter) en de haalbaarheid van het afbouwplan van de minister, hanteert de SodM een ruimere veiligheidsmarge", schrijft de toezichthouder. Dat is ook een van de redenen waarom het SodM pleit voor een verbod op het gebruik van Groningengas door grootverbruikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl