Dopingexpert De Boer: logische verklaring UCI

De internationale wielrenunie UCI is maandag met een verklaring gekomen waarin stond dat Chris Froome niet vervolgd gaat worden voor dopinggebruik. Het leidde opnieuw tot ophef en discussie.

Dopingexpert Douwe de Boer staat achter het besluit van de UCI. Hij is het eens met de beslissing van de wielerbond. "Het is een logische verklaring en ik zou deze ook willen onderschrijven. De wetenschappelijke onderbouwing van de 1.200 nanogram salbutamol per milliliter, de maximale toegestane hoeveelheid, is zeer slecht. Hierdoor is het makkelijker voor Froome om deze aan te vechten."

Geld

Opvallend is dat er in het verleden renners veroordeeld zijn met een lagere waarde dan bij Froome gemeten werd. "Dat begrijp ik ook niet", reageert De Boer. "Ik had ook verwacht dat Froome veroordeeld zou worden. Maar ik denk dat Froome heel veel geld heeft plus de juiste experts en advocaten heeft aangesteld. Dan kun je dat gevecht aangaan. Die andere renners hadden dat niet..."

De hele zaak rond Froome heeft maar liefst negen maanden geduurd. "Dat is onbegrijpelijk", aldus De Boer. "De UCI staat dan wel tussen de dopingautoriteiten en Froome in, maar er zullen allerlei belangen een rol spelen.

"Daarnaast is de hele procedure niet transparant en dus moeilijk uit te leggen zonder dat we weten wat zich achter de schermen afspeelt. Ik vind dat de UCI ook daadkrachtiger had moeten optreden."

STER reclame