NOS NieuwsAangepast

Rutte pleit bij Trump voor deëscalatie handelsconflict

Premier Rutte heeft in zijn ontmoeting met president Trump gezegd dat de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium van tafel moeten. Zijn boodschap aan de president was dat het handelsconflict tussen de VS en de EU moet worden gedeëscaleerd.

Rutte pleitte in het Witte Huis voor onderhandelingen op dit punt, om te kijken waar de pijnpunten aan beide kanten zitten.

In het gesprek verzekerde Trump verder dat de VS achter Nederland blijft staan in het MH17-dossier. Rutte bedankte de Amerikanen voor hun steun vanaf het begin in deze kwestie.

'Relatie was nog nooit zo goed'

Voor het onderhoud in het Oval Office zei Trump dat de relatie met Nederland nog nooit zo goed is geweest als op dit moment. Hij ging meteen door over de internationale handel en zei dat "we dicht bij het sluiten zijn van goede, althans eerlijke handelsdeals".

De president verwees naar de onenigheid tussen de VS en de Europese Unie over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat er binnenkort overleg met de EU volgt.

Bekijk hier hoe Trump dat precies formuleerde, en hoe Rutte inbrak toen de Amerikaanse president zei dat het ook positief is als er geen oplossing komt:

'Als we tot een oplossing komen, dan is dat positief'

Rutte wees in zijn antwoord op de sterke banden die altijd tussen Nederland en de Verenigde Staten hebben bestaan. Banen en veiligheid zijn volgens Rutte de belangrijkste thema's in zijn gesprek met de president. Hij benadrukte dat de landen zorgen voor banen bij elkaar en dat ze gebaat zijn bij de intensivering van de relatie.

Trump ging daar in zijn antwoord niet op in. Wel zei hij toen tegen de pers dat hij een goed gesprek heeft gehad met de nieuw gekozen president van Mexico, Lopez Obrador.

Handelsconflict

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de premier kwam op een politiek gevoelig moment. Rutte is de eerste Europese regeringsleider die Trump kwam bezoeken sinds het begin van het handelsconflict tussen de VS en de Europese Unie.

Juist vandaag kondigde de EU aan dat de dreigende Amerikaanse heffing op de import van Europese auto's beantwoord zal worden met met een pakket tegenmaatregelen ter waarde van 300 miljard dollar.

Hieronder een video van de aankomst van Rutte bij het Witte Huis:

Premier Rutte komt aan bij het Witte Huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl