De heli waarmee Faïd uit de gevangenis werd bevrijd
NOS NieuwsAangepast

Spectaculaire ontsnapping Franse crimineel gefilmd door medegevangenen

Een spectaculaire ontsnapping uit een Franse gevangenis is gefilmd door een medegevangene. De beruchte Franse crimineel Rédoine Faïd werd gisterochtend door drie zwaarbewapende mannen per helikopter meegenomen.

De beelden zijn gemaakt vanachter de tralies, door een gevangene die blijkbaar in zijn cel over een mobiele telefoon beschikt. De gedetineerden lijken Faïd aan te moedigen als de heli, die wordt bestuurd door een gegijzelde vlieginstructeur, wegvliegt bij de gevangenis.

Bekijk hieronder de beelden die gemaakt zijn vanuit een cel:

Gedetineerde filmt ontsnapping met helikopter

Faïd werd bevrijd toen hij met zijn broer in een bezoekersruimte zat, van waar hij relatief makkelijk kon worden meegenomen. De afgelopen tijd waren er al drones waargenomen bij het complex, waarmee de 'bevrijders' dus waarschijnlijk het terrein hebben verkend.

De helikopter landde op de enige binnenplaats van de gevangenis die geen overkapping had. Bij de actie, die al met al maar tien minuten duurde, raakte niemand gewond. De gegijzelde piloot werd later vrijgelaten.

De Franse autoriteiten zitten in hun maag met de sensationele actie, ook omdat Faïd vijf jaar geleden ook al eens uit een gevangenis wist te ontsnappen. Er zijn nu bijna 3000 politiemensen en gendarmes ingezet bij een klopjacht op de voortvluchtige.

Echte charmeur

Faïd is al verschillende keren veroordeeld. "Hij is een echte beroepscrimineel die al op zijn 18e zijn eerste bank overviel", vertelt correspondent Frank Renout. "Daarna volgden er nog heel veel meer banken. Faïd specialiseerde zich op een gegeven moment in het overvallen van geldtransporten."

De celstraf die Faïd nu uitzat was er een van 25 jaar wegens een gewelddadige roofoverval, waarbij in 2010 een agente om het leven kwam. "Volgens betrokkenen is hij hyperintelligent en een echte charmeur", zegt Frank Renout. "Na die ontsnappingsactie vijf jaar geleden werd hij wel weer opgepakt, maar nu heeft hij dat kunstje dus met een helikopter herhaald."

Rédoine Faïd tijdens een proces, begin 2018

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl