De helikopter waarmee Rédoine Faïd werd meegenomen, werd ten noorden van Parijs teruggevonden AFP

Een van de beruchtste overvallers in Frankrijk is opnieuw op spectaculaire wijze ontsnapt uit een gevangenis ten zuiden van Parijs. Een helikopter landde zondagochtend met drie zwaarbewapende mannen aan boord op de binnenplaats van de zwaarbeveiligde gevangenis. Bewakers konden niet voorkomen dat Rédoine Faïd werd meegenomen. Er is een klopjacht op gaande waar bijna 3000 politieagenten en gendarmes aan meedoen.

De 46-jarige Faïd is een bekende crimineel die een groot deel van zijn leven vastzat voor een serie overvallen. De Fransman wordt beschreven als zeer intelligent en manipulatief.

Kijk hier naar beelden van de gevangenis en helikopter:

Franse gangster ontsnapt op spectaculaire wijze uit gevangenis

Volgens het Franse ministerie van Justitie hadden zijn handlangers, "gewapende commando's", maar een paar minuten nodig om hem te bevrijden. Nadat ze de helikopter hadden laten landen op de enige plek in de gevangenis die niet daartegen beschermd is, konden ze met een slijpmachine door de deur van het bezoekersvertrek breken. Daar was Faïd op dat moment met zijn broer.

De gewapende mannen waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen. Met rookbommen maakten ze het onmogelijk voor de bewakingscamera's om vast te leggen wat er precies gebeurde na de landing.

De piloot van de helikopter bleek later geen vrijwillige medeplichtige bij de ontsnapping. Volgens Franse media was hij die ochtend voor een vliegles op een vliegvereniging in de buurt van Parijs toen de mannen hem gijzelden. Vervolgens is hij onder schot gedwongen de vlucht uit te voeren. Hij is na de uitbraak ongedeerd vrijgelaten.

Rédoine Faïd tijdens een proces, begin 2018 AFP

De helikopter is intussen uitgebrand teruggevonden ten noorden van Parijs, zo'n 60 kilometer verderop. Na de landing zouden Faïd en de bemanning er vandoor zijn gegaan in een zwarte Renault.

Zijn laatste veroordeling van 25 jaar was voor een overval in 2010 waarbij een agent omkwam. In 1999 werd Faïd veroordeeld voor een overval op een geldwagen die zo uit een film had kunnen komen.

Het was de grot van Ali Baba.

Rédoine Faïd over een overval

Hij gebruikte bij de overval in de buurt van Parijs explosieven en gijzelde de geldlopers. Terwijl de sirenes op de achtergrond al te horen waren, droegen Faïd en zijn handlangers zakken vol met geld naar een busje.

Er volgde een schietpartij met de politie waarbij Faïd in zijn been werd geraakt. De overvallers konden wegkomen met miljoenen aan euro's. Bloedsporen leidden naar Faïd en zo kon hij worden opgepakt.

In een interview zei hij later dat hij een grote fout had gemaakt door alle zakken met geld mee te willen nemen. Als hij minder hebzuchtig was geweest, had hij de politie kunnen ontlopen. "Het was de grot van Ali Baba", zei hij over de buit.

Na tien jaar kwam de gangster vrij en schreef een autobiografie waarin hij zijn leven beschreef. Ook zei hij dat hij zijn criminele verleden achter zich had gelaten.

In vele televisieoptredens vertelde Faïd dat hij werd geïnspireerd door de film Heat uit 1995 met Robert De Niro en Al Pacino in de hoofdrol. Daarin wordt een detective geobsedeerd door een crimineel die een geldwagen probeert te overvallen.

In 2013 ontsnapte Faïd op een even spectaculaire wijze als die van zijn overvallen. Hij kon wegkomen door in de gevangenis van Lille vijf gevangenisdeuren op te blazen. Daarbij nam hij vier bewakers in gijzeling, kaapte een auto en liet hij hen op de snelweg gaan. Volgens de politie had zijn vrouw de explosieven naar binnen gesmokkeld in dozen tissues.

De politie kon hem uiteindelijk oppakken in een hotel in Seine-et-Marne.

Een opgeblazen deur bij Faïds ontsnapping in 2013 AFP

STER reclame