Rusland stunt en schakelt Spanje uit in penaltyreeks

Rusland heeft voor een enorme stunt gezorgd door op het WK in eigen land Spanje in de achtste finales naar huis te sturen. Na reguliere speeltijd en verlenging waren beide teams nog in evenwicht (1-1), waarna de Russen de Spanjaarden in de penaltyreeks op de knieën dwongen.

Dat betekent dat na Duitsland, Argentinië en Portugal opnieuw een favoriet het toernooi verlaat.

Doelman Akinfejev held van Rusland

Igor Akinfejev groeide uit tot de held van Rusland in de penaltyreeks. Hij stopte de inzetten van Koke en Iago Aspas.

De Russen traden aan met een versterkte defensie, waardoor Denis Tsjerysjev (die dit WK al drie keer scoorde) op de bank begon. Bij Spanje ontbrak Andres Iniesta in de basis.

Eigen doelpunt Rusland

Versterkt of niet, de Russische defensie capituleerde snel. Na een vrije trap van Koke duelleerden Sergei Ignasjevitsj en Sergio Ramos om de bal, die via de kuit van de Rus in het doel verdween. Spanje behield daarna een overwicht, maar kon daar weinig mee.

Rusland, dat pas na 37 minuten zijn eerste kans kreeg (Aleksandr Golovin schoot net naast), kwam kort voor rust op 1-1. Nadat Gerard Piqué hands had gemaakt in een duel met Artem Dzjoeba wees de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers naar de stip.

Dzjoeba ging zelf achter de bal staan en maakte zijn derde doelpunt van dit WK.

In de tweede helft vielen Iniesta en Tsjerysjev in, maar aan het spelbeeld veranderde niets. Spanje domineerde, maar de kansen bleven schaars. Een schot van Iniesta werd gestopt en bij een counter in de extra tijd schoot Fedor Smolov naast.

Ook de verlenging leverde amper kansen op. In de penaltyreeks hield Rusland het hoofd koel.

Gunstig schema

Rusland speelt in de volgende ronde tegen Kroatië of Denemarken. Spanje was in de onderste helft van het afvalschema de grote favoriet voor een finaleplaats, want bovenin zitten Uruguay, Frankrijk, Brazilië, Mexico en Japan nog.