NOS Nieuws

Big Dick Energy: wat is het en wie heeft het?

President Trump zou het niet hebben, Barack Obama wel. Martha Stewart ook, Rihanna absolutely. 'Big Dick Energy', oftewel 'de uitstraling van iemand met een grote penis', houdt het internet bezig.

Met name op Twitter worden sterren door tienduizenden mensen langs de meetlat gelegd. Wie heeft BDE, en, niet minder belangrijk, wie heeft het niet? Met fysieke kenmerken heeft het in ieder geval niets te maken. 'Big Dick Energy' is een houding, een bepaald charisma.

"Het is denk ik te vergelijken met dat wat we tien jaar geleden de x-factor noemden", zegt Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie en auteur van De eerste indruk. "BDE hangt samen met zelfvertrouwen, charme en testosteron."

Scoor je daar hoog op, dan scoor je waarschijnlijk ook hoog op de Big Dick Energy-index. "Het zijn mensen waarvan je denkt: hé, daar komt iemand binnen. Expressief, extravert en prettig in omgang."

Ariana Grande

De oorsprong van BDE gaat terug naar de dood van Anthony Bourdain. Een Twittergebruiker memoreert de chefkok begin juni om zijn niet te ontkennen Big Dick Energy.

Het bericht gaat viral, maar BDE wordt pas echt een hype wanneer dat gelinkt wordt aan Pete Davidson: een comedian met een vrij doorsnee uiterlijk, maar die volgens het internet Big Dick Energy ádemt. Veel Twitteraars geloven dat Ariana Grande zich precies om die reden na een maand daten al met Davidson verlooft.

Ook internationale media pikken de hype daarna op. "Het klinkt natuurlijk ook heerlijk. Zo'n stoute en ondeugende term slaat in 2018 goed aan", zegt Vonk.

Zo vertelt The Cut (van The New Yorker) hoe je BDE kunt herkennen, ook bij jezelf. En Vox legt uit waarom BDE juist niet alleen over mannen gaat.

Want voor Big Dick Energy heb je geen penis nodig. De nadruk ligt vooral op 'Energy'. "Er zijn bijvoorbeeld mannen met Big Dicks die geen BDE hebben", schrijft Allison P. David voor The Cut. "En er zijn mannen met zeer gemiddelde of kleine penissen die ontzettend veel Big Dick Energy hebben.

Zo heeft Justin Bieber het volgens tienduizenden twitteraars wél, maar Justin Timberlake niet. Angela Merkel? Die wel. Net als Serena Williams. Kanye West dan? Nee. Ook David Beckham ontbreekt het. Volgens de mensen die het oordeel vellen, voel je meteen of iemand het heeft - of niet.

Maar is het niet raar dat mannen en vrouwen zich refereren aan een mannelijk geslachtsdeel om een bepaalde energie te illustreren? "Mensen vormen zich in 20 tot 30 seconden een eerste indruk op basis van iemands lichaamstaal", zegt Roos Vonk. "De term BDE klinkt dan wel seksueel, het heeft meer met een bepaalde uitstraling te maken."

De hype beperkt zich nu vooral tot Amerikaanse en Britse sterren, in Nederland komt #BDE nog niet echt van de grond. "Maar ik wil best een voorzet geven", zegt Roos Vonk. "Máxima bijvoorbeeld, die heeft absoluut BDE. Haar man dan weer niet."

Net als de Nederlandse politici, denkt Vonk. "Mark Rutte? Sybrand Buma? Alexander Pechtold? Dat zijn toch een beetje de mannen die je vroeger op school 'eitjes' zou hebben gevonden", zegt de hoogleraar Sociale Pscyhologie. "Maar Eva Jinek heeft het denk ik weer wel, net als Anouk."

De stand van je wenkbrauwen

Charisma, dus. Een vibe. Is dat iets wat je kunt aanleren? "Nee", denkt Roos Vonk. "Neem bijvoorbeeld van die cursussen die zogenaamde versiercoaches geven. Die proberen mannen of vrouwen trucjes te leren die hen succes moeten brengen op de datingmarkt. Ik geloof daar niet in."

Hoe je overkomt, heeft namelijk niet alleen met een aangeleerde stevige handdruk of zelfverzekerde houding te maken. "Dat zit 'm in de meest kleine dingen: de stand van de wenkbrauwen, de grootte van je pupillen; het kan van alles zijn. Als je één ding traint zien mensen toch aan andere subtiele dingen dat er iets niet klopt."

En dat valt niet te veranderen met een training. "En dat moet je ook helemaal niet willen. Iedereen is op zijn eigen manier aantrekkelijk. BDE of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl