Poetin en Trump bij de G20 in Hamburg in juli vorig jaar
NOS Nieuws

Eerste top Trump-Poetin op 16 juli in Helsinki

De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin ontmoeten elkaar op 16 juli in Helsinki. Dat hebben het Witte Huis en het Kremlin gelijktijdig bekendgemaakt. Dat de twee op korte termijn bijeen zouden komen werd gisteren al bekend, alleen de datum en de plaats waren nog geheim.

Trump en Poetin spraken elkaar twee keer eerder in de wandelgangen van een internationale top. Tot een afzonderlijke topontmoeting kwam het nog niet, mede vanwege het onderzoek in de Verenigde Staten naar inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de datum en de plaats herhaalde Trump op Twitter dat Rusland zegt dat het zich niet in de Amerikaanse verkiezingsstrijd heeft gemengd.

Gisteren liet hij zich ook al over de aanstaande ontmoeting uit: "Ik heb het vanaf dag 1 gezegd, goed kunnen opschieten met Rusland en China en met iedereen is een goede zaak. Goed voor de wereld, goed voor ons, goed voor iedereen."

Trump zei verder dat Syrië en Oekraïne op de agenda zullen staan en "veel andere onderwerpen". De top wordt voorbereid door de ministers van Buitenlandse Zaken Pompeo en Lavrov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl