Willem Holleeder tijdens een eerdere zittingsdag
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank: verdenking tegen Holleeder stevig genoeg in zaak-Van Hout

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De rechtbank in Amsterdam heeft voor het eerst iets losgelaten over het bewijs in de zaak tegen Willem Holleeder. De rechters vinden het op dit moment niet aannemelijk dat iemand anders dan Holleeder achter de dood van Cor van Hout zit. Holleeder wordt er (onder meer) van verdacht dat hij zijn vroegere vriend, zwager en mede-Heinekenontvoerder heeft laten vermoorden.

Zijn advocaten denken dat anderen daarvoor verantwoordelijk zijn geweest. In een betoog van bijna honderd kantjes schetsten ze 'een uiterst complexe en schimmige criminele wereld in die tijd'. Er waren volgens de advocaten meer criminelen die Van Hout dood wilden hebben. Daarom vroegen ze de rechtbank om de voorlopige hechtenis van Holleeder op te heffen.

Scenario's

Maar volgens de rechtbank zijn de verdenkingen stevig genoeg. "Uit de scenario's die de verdediging heeft geschetst blijkt dat het goed mogelijk is dat Cor van Hout meerdere problemen had in het criminele milieu", zei rechtbankvoorzitter Frank Wieland. "Maar geen van deze scenario's is op dit moment zo aannemelijk, dat daardoor de ernstige bezwaren hun kracht verliezen."

Dat betekent dat Holleeder gewoon vast blijft zitten voor de moord op Cor van Hout. Overigens was hij sowieso niet vrijgekomen, omdat hij nog van andere liquidaties wordt verdacht en ook nog een oude straf moet uitzitten.

Robert Malewicz, een van de advocaten van Holleeder, denkt dat zijn cliënt nog steeds kan worden vrijgepleit. "De rechtbank wil eerst nog de twee kroongetuigen in deze zaak horen en ook de zussen nog. Het tussenvonnis zegt niet zoveel. Ik heb de indruk dat de rechtbank haar kruit droog houdt, eerst het slagveld overziet en dan met een oordeel komt. Voor ons is grote winst dat we hebben kunnen laten zien dat er ook andere scenario's op tafel liggen."

Voortgang

Vandaag is de 25ste zittingsdag in het proces tegen Willem Holleeder. Zijn zus Astrid Holleeder wordt voorlopig voor de laatste keer gehoord. De afgelopen maanden zijn Holleeders zussen Astrid en Sonja aan het woord gekomen, net als een aantal andere getuigen. Ook nam de rechtbank de tijd om een beeld te krijgen van het criminele milieu tussen 1990 en 2005.

Tot nu toe is alleen de moord op Cor van Hout behandeld. De vier andere liquidaties waar Willem Holleeder van wordt verdacht, komen nog aan de orde. Het proces gaat nog twee weken verder en wordt dan anderhalve maand stilgelegd. Pas in het nieuwe jaar worden de strafeis en een uitspraak verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl