Nieuwe ruimtetelescoop jaren vertraagd door losse boutjes
NASA heeft de lancering van de Webb-ruimtetelescoop voor de derde keer in een jaar uitgesteld. De opvolger van de befaamde Hubble-telescoop gaat nu op zijn vroegst eind maart 2021 de ruimte in. Dat zou eigenlijk oktober dit jaar zijn.
De vertraging kost de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een miljoen dollar per dag. De ruimtetelescoop zal naar verwachting bijna 10 miljard dollar kosten, oftewel ruim 8 miljard euro. Maar "Webb is het wachten waard", stelt NASA.
Onafhankelijke onderzoekers die de problemen bij de bouw hebben onderzocht, concluderen dat die onder meer het gevolg zijn van menselijke fouten. Zo werden tientallen bouten niet goed vastgedraaid, waardoor die tijdens een triltest loskwamen. Enkele moertjes zijn nog steeds niet terecht en kunnen in de telescoop zijn gevallen. Ook werden onderdelen met een verkeerd schoonmaakmiddel gereinigd. Die moesten vervolgens worden vervangen.
De onderzoekers zeggen dat het voor de sterrenkunde belangrijk is dat de Webb-telescoop wordt afgebouwd. De ruimtetelescoop, die op 1,6 miljoen kilometer van de aarde komt te staan, is veel krachtiger dan de Hubble.
De bedoeling is dat het observatorium daardoor nog verder de ruimte in kan kijken en daarmee verder terug in de tijd. De ontwikkelaars hopen infrarode straling op te vangen van 150 miljoen jaar na de oerknal.