ANP

Macedonië en Albanië kunnen op termijn lid worden van de Europese Unie. Volgend jaar juni zouden de onderhandelingen tussen de twee landen en de EU van start kunnen gaan. De Balkanlanden moeten wel vergaande hervormingen doorvoeren op het gebied van de rechtspraak en de aanpak van corruptie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besluiten volgend jaar pas definitief of de onderhandelingen met de twee landen kunnen beginnen. De EU-landen waren het er niet over eens of Macedonië en Albanië voldoende stappen hebben gezet, daarom wordt de knoop pas later doorgehakt.

Er moet dus nog veel worden gepraat en het zal nog lang duren voordat de twee landen echt lid kunnen worden.

Licht nog niet op groen

Wat Nederland betreft moet er nog een keer een evaluatie komen, waaruit moet blijken dat er voldoende vooruitgang is geboekt bij onder meer de bestrijding van corruptie en het opbouwen van een rechtsstaat met een onafhankelijke rechterlijke macht.

Minister Blok is wel tevreden. Hij stelt dat het besluit van de ministers voorwaardelijk is en dus nog terug valt te draaien: "Vandaag hebben we unaniem besloten dat we het licht nog niet op groen zetten voor Albanië en Macedonië. Dit was ook de inzet van Nederland."

Goedkeuring

De onderhandelingen kunnen volgens de minister pas daadwerkelijk beginnen als de regeringsleiders volgend jaar hun goedkeuring geven. Ook de nationale parlementen moeten nog goedkeuren dat met Macedonië en Albanië onderhandeld gaat worden.

Vorige week stemde de Tweede Kamer nog voor een motie van de PVV om geen onderhandelingen met Albanië te starten.

De deur naar gesprekken met Macedonië staat open omdat het land onlangs een deal heeft gesloten met Griekenland over de naam van het land. De twee landen kwamen overeen dat Macedonië in de toekomst Noord-Macedonië zal gaan heten. Een referendum in de herfst moet die overeenkomst nog wel bekrachtigen. Ook moet de grondwet nog worden aangepast voor het zover is. Vanwege het geschil over de naam heeft Griekenland zich jarenlang verzet tegen de toetreding van Macedonië tot de EU en de NAVO.

Hoe treed je eigenlijk toe tot de EU? We leggen het uit in onze special:

Hoe treed je als land toe tot de EU?

STER reclame