NOS NieuwsAangepast

Reshano's opa dook in de slavenregisters: 'Wow'

"Voor mijn gevoel komt mijn familie uit Suriname", zegt de 17-jarige Reshano Hasselbaink. "Ik heb er nooit aan gedacht dat ze bijvoorbeeld als slaven uit Afrika zijn gehaald." Toch is dat wat zijn opa Huub van Helvoort aantrof in de slavenregisters.

Sinds vandaag zijn de Surinaamse slavenregisters online te doorzoeken. Het is een zoekmachine van zo'n 30.000 boekpagina's vol namen, geboortedata en voormalige eigenaren van de tot slaaf gemaakten. "Ze zijn gewoon van de plek waar ze woonden, meegenomen om voor anderen te gaan werken", zegt Reshano.

'Dat is wel iets heftigs om over na te denken'

Eliza, Rebecca, Selina en Sophietje. "Deze generaties heb ik gevonden met behulp van de slavenregisters", zegt opa Huub, wijzend naar de stamboom. Hij heeft dna-onderzoek laten doen naar de oorsprong van de familie. Daaruit kwam Nigeria naar voren. "Maar als je kijkt naar de gezichten dan zou het eerder Ghana moeten zijn."

Huub denkt niet dat hij ooit 100 procent zeker zal weten waar de familie vandaan komt.

'Wow'

Kleinzoon Reshano heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Het stamboomonderzoek en de zoektocht door het slavernijregister heeft de 17-jarige bewust gemaakt van de voorgeschiedenis van zijn vaders familie. "Het is niet dat ik er met een verdrietige gedachte aan denk. Maar het is wel: wow, eigenlijk iets heftigs wat er is gebeurd."

In de gepubliceerde registers staan ongeveer 80.000 mensen geregistreerd die van 1830 tot en met 1863 in Suriname in slavernij leefden. De afschaffing van de slavernij was op 1 juli 1863, zondag 155 jaar geleden.

Bekijk hieronder de special die de NOS vorig jaar maakte over het Nederlandse slavernijverleden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl