ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

CU'er Herman Sietsma tijdelijke opvolger Alders

Herman Sietsma (64) is de tijdelijke opvolger van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt.

Sietsma wordt per 28 juni aangesteld voor een periode van vier tot maximaal zeven maanden.

Voormalig topambtenaar

Sietsma is jurist en bestuurskundige. Hij was tien jaar lang algemeen directeur van de provincie Utrecht. Van september tot december 2016 was hij tijdelijk Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij verving een Kamerlid dat met zwangerschapsverlof ging.

Hij was ook interim-directeur van het Historisch Museum Overijssel. Daar verving Sietsma in november vorig jaar partijgenoot Arie Slob, die minister van Onderwijs werd in het kabinet Rutte III. Momenteel is Sietsma adviseur en onderzoeker bij een adviesbureau.

RTV Noord meldt dat Sietsma zich vooral bezig gaat houden met een nieuw stelsel voor de schadeafhandeling en versterkingsoperaties in Groningen. Bij die nieuwe opzet zal de NAM geen rol meer spelen.

Nationaal Coördinator

Hans Alders was de afgelopen jaren als Nationaal Coördinator Groningen betrokken bij het afwikkelen van de schades en bij de wederopbouw van het aardbevingsgebied in Groningen. Toenmalig minister Kamp benoemde hem in 2015 voor vijf jaar.

Eind mei legde Alders zijn functie neer omdat minister Wiebes besloot de versterking van bijna 1600 beschadigde huizen in Groningen op te schorten. In een brief schreef Alders dat hij zodanig van opvatting verschilde met minister Wiebes, dat hij zijn werk niet meer uitvoerbaar vond.

Advertentie via Ster.nl