NOS NieuwsAangepast

Busje ramt gebouw De Telegraaf, politie vermoedt opzet

In Amsterdam heeft rond 04.00 uur een bestelauto het gebouw van De Telegraaf geramd. Daarna vloog het voertuig in brand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bekijk hieronder beelden van de brandende bestelauto:

Busje rijdt gebouw De Telegraaf binnen

De politie vermoedt dat er sprake is van opzet. "Mede gezien de positie van de auto en de parallelweg. Daar kun je niet zomaar komen met de auto", zei een politiewoordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. Hij kan nog niets zeggen over de aanleiding van het incident. De bestuurder is spoorloos.

Vanwege het politieonderzoek is de hoofdingang van het gebouw afgesloten. Medewerkers kunnen via een andere ingang op hun werkplek komen.

Getuigenoproep

De bestelauto is een witte Volkswagen Caddy. Volgens de politie vluchtte de bestuurder daarna in een donkerkleurige Audi. De politie roept getuigen of mensen met informatie of beeldmateriaal op om contact op te nemen.

'Alles wijst op aanslag'

De Telegraaf zegt dat alles wijst op een aanslag. Volgens de krant reed het busje met flinke snelheid in op de glazen pui van het gebouw. Daarbij manoeuvreerde de bestuurder de wagen tussen twee plantenbakken door. Het busje brak niet door de muur vanwege het extra beveiligde glas, schrijft de krant.

De hoofdredactie noemt de gebeurtenis schokkend. "Wij laten ons niet intimideren", zegt hoofdredacteur Paul Jansen. Volgens hem is de krant eerder al eens bedreigd. Hij vindt het te vroeg om te speculeren wie er achter zit.

Jansen spreekt van een heftige gebeurtenis voor de krant en voor de medewerkers:

'We zijn natuurlijk geschrokken, dit is een heftige gebeurtenis'

In het pand aan de Basisweg, in de buurt van treinstation Sloterdijk, zijn de redactie en het hoofdkantoor van De Telegraaf Media Groep (TMG) gevestigd.

Op het tijdstip van het incident was er niemand op de redactie, zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland van De Telegraaf. "Waarschijnlijk was alleen de beveiliger aanwezig."

Het busje vloog in brand en is geblust door de brandweer

Beschieting Panorama

Ook de redactie van weekblad Panorama huist in een gebouw bij station Sloterdijk. Dat pand werd donderdagavond laat beschoten met een antitankwapen. In verband met de beschieting is een 41-jarige man uit Woerden opgepakt.

De verdachte is volgens de politie lid van een outlaw motorcycle gang, een criminele motorclub. Mogelijk had de beschieting te maken met een publicatie eerder dit jaar in Panorama.

Vrije pers onder druk

"Vorige week was het de Panorama, nu zijn wij het", zegt hoofdredacteur Jansen. Ook misdaadjournalist John van den Heuvel van de krant wordt beveiligd vanwege zijn publicaties over de onderwereld. "De vrije pers staat onder druk. Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling."

Na de aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo in 2015 heeft de Telegraaf de beveiliging aangescherpt. Ruim een maand later lukte het een verwarde man met een mes toch om de redactievloer op te lopen. Hij had niemand bedreigd en de beveiliging kon hem wegleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl