Winkelcentrum De Ridderhof, waar Tristan van der Vlis in april 2011 zes mensen doodschoot
NOS NieuwsAangepast

Politie in cassatie over aansprakelijkheid schietpartij Alphen aan den Rijn

De politie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat eind maart bepaalde dat de politie gedeeltelijk aansprakelijk is voor de schietpartij in 2011 in Alphen aan den Rijn.

Volgens het hof moet de politie opdraaien voor de letsel- en overlijdensschade die is ontstaan door de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. Daar schoot Tristan van der Vlis (24) op 9 april 2011 zes mensen dood. Na de schietpartij pleegde hij zelfmoord.

Fout bij vergunning

Slachtoffers en nabestaanden verwijten de politie dat die in 2008 een wapenvergunning verleende aan Van der Vlis. Hij had die volgens hen nooit mogen krijgen omdat hij psychische problemen had en betrokken was geweest bij incidenten met een luchtdrukpistool.

De medewerker die de vergunning verstrekte zou niet over alle informatie hebben beschikt, maar volgens het hof is dat de verantwoordelijkheid van de politie. Nadat het hof de slachtoffers en nabestaanden gedeeltelijk in het gelijk had gesteld, had de politie drie maanden de tijd om in cassatie te gaan.

Niet verantwoordelijk voor daden Van der Vlis

De politie erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het verlenen van de vergunning en schrijft niet voorbij te willen gaan aan het leed dat Van der Vlis heeft aangericht. "Tegelijkertijd vindt de politie dat zij niet aansprakelijk is voor de daden van Van der Vlis en de schade die hij heeft veroorzaakt", staat in een verklaring van vandaag.

Ook staan er volgens de politie tegenstrijdigheden in de uitspraak van het hof en zijn meerdere punten "onvoldoende gemotiveerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl