De bezoekers van een pub in Liverpool werden onlangs verrast toen een gordijn openging en daar ineens Paul McCartney met een bandje stond. In een paar seconden was de landerige sfeer verdwenen en stond het publiek opgetogen te dansen, te klappen en mee te zingen op A Hard Day's Night.

McCartney dronk als jongen wel eens wat in deze pub, The Phil, en trad er ook op. Hij merkte daar nu over op dat de "reis van zijn leven" erg lang was geweest. "De afstand van hier tot waar we nu zijn, is fenomenaal."

Oudemannenstem

Het optreden in de pub was de afsluiting van een bezoek aan plekken uit zijn jeugd in Liverpool. McCartney ging daar langs met tv-presentator James Corden voor het programma-onderdeel Carpool Karaoke van de Late Late Show. Corden zingt daarin met muzikale beroemdheden liedjes, terwijl hij hen rondrijdt, meestal door Los Angeles.

Voor deze aflevering was Corden in Liverpool, waar schijnbaar toevallig de beroemdste zoon van de stad in zijn auto stapte. Het werd een vrolijke aflevering, waarin de 76-jarige ex-Beatle zich van zijn jongensachtige en energieke kant liet zien; een merkwaardig contrast, met zijn wat schorre oudemannenstem.

Een emotioneel hoogtepunt was het samen in de auto zingen van Let it be. McCartney vertelde dat hij deze song heeft geschreven nadat zijn overleden moeder in een droom aan hem verschenen was en had gezegd: "It's going to be okay. Just let it be."

"Ik werd wakker en ik zei tegen mezelf: 'Wat was dat? Wat zei ze? Let it be? Dat heb ik nog nooit gehoord. Dat is heel goed". Zijn moeder overleed in 1956 aan een embolie, toen hij 14 jaar oud was en net met John Lennon muziek begon te maken.

Nadat ze Let it be gezongen hadden werd Corden emotioneel. Hij vertelde dat hij zich herinnerde dat zijn opa en vader tegen hem zeiden dat ze het beste lied gingen spelen dat hij ooit gehoord had, en vervolgens Let it be opvoerden. "Mijn opa zou hier een absolute kick van hebben gekregen", zei Corden. Waarop McCartney zei dat die opa de kick ook kreeg, suggererend dat zijn opa vanuit de hemel meekeek.

Rijtjeshuis

Vervolgens stopten ze bij 20 Forthlin Road, het rijtjeshuis waar McCartney van zijn twaalfde tot zijn achttiende woonde. McCartney zei dat hij er sindsdien nooit meer binnen was geweest. Opmerkelijk genoeg zag het interieur er nog bijna net zo uit als in de jaren zestig.

Ze bezochten de kamer waar hij samen met John Lennon veel Beatles-hits schreef. Ook toonde hij de wc, zijn "akoestische kamer" waar hij uren met zijn gitaar zat om dingen uit te proberen en zijn liedjes te verbeteren. Op de oude piano die in huis stond, begeleidde hij zichzelf en Corden bij "When I'm 64".

Relevanter dan ooit

In de auto formuleerde Corden het geheim van McCartney's toch zo simpele muziek: "Jouw muziek is zo vol positiviteit en vreugde, het heeft een boodschap van liefde en saamhorigheid. Ik heb het gevoel dat het vandaag misschien zelfs relevanter dan ooit is".

Helemaal belangeloos was de bijdrage van McCartney niet. Hij zong ook een song van zijn nieuwe album dat in september uitkomt.

STER reclame