The Beatles in hun begintijd AFP

De eerste manager van The Beatles, Allan Williams (86), is overleden. Hij was de ontdekker van de band en hielp de groep in 1960 en 1961 aan hun eerste optredens. 

Williams was de eigenaar van de Jacaranda Club in Liverpool, waar hij beginnende bandjes in de stad liet optreden. De club was een populaire plaats voor bands die de zogeheten Merseybeat beroemd zouden maken.

Hij reed persoonlijk het busje van de band naar Hamburg. In die Duitse stad werden The Beatles gevormd tot de band die binnen een paar jaar wereldberoemd zou worden. De band trad op in Hamburg van augustus 1960 tot december 1962.

In die tijd zaten bij The Beatles naast Paul McCartney, John Lennon en George Harrison, Pete Best en Stuart Sutcliffe. Ringo Starr was er nog niet bij. In januari 1962 tekende de band een vijfjarig contract met hun nieuwe manager, Brian Epstein. Stuart Sutcliffe had de band toen al verlaten.

Williams schreef als co-auteur Allan Williams: The Man Who Gave The Beatles Away (De man die The Beatles weggaf). Later zei hij over zijn tijd met The Beatles dat hij blij was bij de begintijd van de band te zijn geweest.

STER reclame