Duurdere whiskey en make-up; consument betaalt deels rekening handelsoorlog
Harley-Davidson-motoren, spijkerbroeken, bourbon whiskey, maar ook cranberrysap, speelkaarten en make-up uit de Verenigde Staten kunnen vanaf vandaag een stuk duurder worden. Er zijn nieuwe importheffingen van kracht, waarmee de Europese Unie de Verenigde Staten wil terugslaan vanwege hun heffingen op staal en aluminium.
De heffingen variëren van 10 procent op speelkaarten tot 25 procent op jachten. Dat betekent dat het voor importeurs een stuk duurder wordt om die producten uit Amerika te halen. Het is de vraag waar die rekening wordt neergelegd: bij de Amerikaanse producenten, de importeurs of bij de klant in Europa.
"Dat zal vooral van het soort product afhangen", zei Rabobank-econoom Hugo Erken in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij zoiets als cranberrysap lopen Amerikaanse exporteurs het risico dat consumenten overstappen naar goedkopere alternatieven uit andere landen. Dan kunnen cranberry-boeren uit de Midwest van de Verenigde Staten ervoor kiezen om zelf een deel van die importheffingen op zich te nemen. Dat gaat dan wel ten koste van hun winst."
Cranberry-boeren uit de Midwest lopen het risico dat consumenten hun cranberrysap niet meer uit Amerika gaan halen.
Bij producten waarbij consumenten specifiek dat merk willen hebben, zoals bij Harley-Davidson-motoren, is het waarschijnlijker dat een groot deel van de prijsstijging wordt doorberekend aan de consument. Bij Harley-Davidson Nederland hebben ze nog geen zicht op de precieze gevolgen voor de prijzen bij de dealers.
Spijkerbroeken zijn weer een ander verhaal, want niet alle broeken van Amerikaanse merken worden in de VS gemaakt. "Wij verwachten niet dat de prijzen van Levi's, Wrangler en Lee gaan stijgen", zegt Leon van Elteren van spijkerbroekenwinkel de Rode Winkel. "Het overgrote deel van die broeken wordt namelijk in Turkije, Bangladesh en Sri Lanka gemaakt. Bepaalde lijnen die wel in Amerika worden gemaakt, zullen wel een stuk duurder worden."
Voorraad
Sowieso zijn producten niet meteen vanaf vandaag duurder in de winkel. Veel winkeliers hebben nog een voorraad en spullen die al onderweg waren naar Europa krijgen nog geen heffing. Maar als er straks een nieuwe voorraad moet overkomen uit de VS, dan moet over die producten wel de extra toeslag worden betaald.
"Veel importeurs zijn er ook nog niet zo mee bezig", merkt whiskey-importeur Jan Beek. "Ze denken dat het wel zal loslopen, maar als ze straks zien welke percentages er boven op de prijs komen, zullen ze zeker schrikken."
Ook voor de prijs van Amerikaanse make-up hebben de heffingen gevolgen. "Er gelden heffingen voor oog-make-up, producten voor manicure en pedicure en ook voor huidverzorgingsproducten", zegt Lonneke Jongmans van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. "Lippenstift zou eerst ook onder de heffingen vallen, maar is er uiteindelijk af gehaald. Die staat nu op de tweede lijst voor latere maatregelen." Er volgen namelijk nieuwe prijsverhogingen als de VS vasthoudt aan de heffingen op Europees staal en aluminium. Op spijkerbroeken komt dan bijvoorbeeld een heffing van 50 procent.
De volledige lijst met getroffen producten staat hier. De heffingen gaan maar over een klein deel van de producten die Nederland uit Amerika haalt. Volgens het CBS betreft het 1,4 procent van alle import uit de VS.
Ook volgens de econoom van de Rabobank is het effect op de economie zeer gering. "Als er nieuwe tegenmaatregelen komen van de VS, dan is Nederland extra kwetsbaar", zegt Hugo Erken. "Als die maatregelen zich opstapelen, dan zou je op termijn 20 miljard euro aan economische groei kunnen missen."
Consumenten gaan het dan ook merken. "Dat raakt ons zeker in de portemonnee. De prijzen gaan dan oplopen. De koopkracht van huishoudens gaat dan zelfs dalen mocht dat gaan gebeuren."