Vreugde bij Alfred Finnbogason
NOS VoetbalAangepast

Hoe ver reikt de IJslandse Vikingkreet deze keer?

Nooit zagen we het IJslandse voetbalelftal op een groot toernooi. Tot 2016. En na die fraaie kwartfinaleplaats op het EK lijkt nu ook de tweede ronde op het WK een haalbare kaart. Bij winst op Nigeria (17.00 uur) kan het bijna niet meer fout gaan.

De beelden bij het eerste groepsduel tegen Argentinië (1-1) zorgden voor een dejà-vu. De over-mijn-lijk-mentaliteit van de IJslanders op het veld, de hoge klanken van de commentatoren bij een doelpunt en de inmiddels wereldberoemde Vikingkreet op de tribune en in de stad; het is net als twee jaar geleden.

Alfred Finbogasson gaat de boeken in als de eerste IJslandse doelpuntenmaker op een WK. "Een droom", vertelt de oud-spits van sc Heerenveen. "Heel emotioneel. Moeilijk om zo'n gevoel te omschrijven."

Tegen Cambuur en op een WK; Finbogasson scoort overal

Finbogasson heeft op het WK de schijnwerpers op zich gericht, net als vijf jaar terug in Friesland. Voor Heerenveen maakte hij in twee seizoenen, inclusief de beker, 59 goals. Het leverde hem een transfer op naar Real Sociedad. Sinds een paar jaar speelt de 29-jarige spits bij Augsburg in de Bundesliga.

"Als klein jongetje droomde ik hier al van. Het dan echt doen, dat is echt onbeschrijfelijk", doelt hij op zijn treffer, zijn veertiende voor de nationale ploeg. Geen beauty - een rebound van dichtbij - maar dat doet op een wereldkampioenschap niet ter zake.

Alfred Finnbogason juicht in Rusland

De ploeg van bondscoach Heimir Hallgrímsson kan in Rusland op veel sympathie rekenen. Extra steun is ook welkom, want IJsland is met ongeveer 340 duizend inwoners de kleinste natie ooit op een WK.

Geloof

Het punt tegen Messi en co werd door de IJslanders uitbundig gevierd. Het deed wat dat betreft een beetje denken aan de spectaculaire 2-1 zege op Engeland in de achtste finales van het EK. Wat dat betreft zijn de eilandbewoners in korte tijd enorm verwend.

"De tweede ronde is het doel", zegt Finbogasson. Ik denk echt dat we verder komen. We geloven in onze kwaliteiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl