Buurtbewoners bij de brand in de wijk Kanaleneiland in Utrecht | ANP

Op sociale media is er veel lof voor de buurtbewoners die een agent hielpen tijdens een brand in Utrecht. De agent kwam af op een melding in een appartementencomplex aan de Marshalllaan in Kanaleneiland. Hij raakte ingesloten door het vuur, klom uit het raam en liet zich vallen. De agent is zwaargewond en heeft twee hielbenen gebroken.

Bij de brand kwam ook iemand om het leven. Er is intussen een verdachte aangehouden.

Op beelden is te zien hoe een groep buurtbewoners de gewonde agent helpt. Omar was een van hen. Aan RTV Utrecht vertelt hij hoe hij eerst families met baby's uit het brandende gebouw haalde.

"Later kwamen de politieagenten, eentje ging naar boven en die zat daar vast. Ik ben toen weer naar binnen gegaan met een paar vrienden om die agent te helpen. Maar dat kon niet, want er was veel rook en vuur. Het was heel gevaarlijk om naar boven te gaan. Toen hoorde ik die agent 'help, help' roepen."

Bekijk hieronder het verhaal van Omar, hij wilde liever niet herkenbaar in beeld.

Helper Omar: ik dacht die agent moet geholpen worden

De agent was uit een raam geklommen en liet zich van twee hoog vallen op een luifel. Op beelden is te zien hoe Omar vervolgens als eerste op de luifel klimt. "Ik dacht: die agent moet gewoon geholpen worden. Klaar. En dat heb ik gedaan. De agent schreeuwde: 'mijn benen, mijn benen', maar ik dacht je moet wel van dat dakje af, dus ja je benen of... uhh."

Omar zegt dat hij voordat hij handelde eerst nog de andere agenten vroeg om te helpen. "Ik vroeg die agent 'help jouw collega, help jouw collega', maar die wist het ook niet meer. Toen dacht ik dan ben ik de agent en doe ik de rest. Zo is het gegaan."

Hij wijst er verder op dat hij niet de enige was die hielp. Ook jongens van 13 à 14 jaar hielpen mee. "Daar heb ik respect voor." Omar is erg geschrokken van de brand en voelt zich nu wat zwakjes.

Een ooggetuige vertelt dat de agent nergens anders heen kon:

Ooggetuige: agent kon nergens anders heen

Op sociale media betuigen veel mensen, onder wie collega's en buurtbewoners, hun steun aan de Utrechtse agent. "Hou vol collega, ook al lig je ergens anders in het ziekenhuis, ik weet zeker dat heel veel mensen in gedachten dicht bij jou zijn om je sterkte te wensen.. Hou vol!!", schrijft de Utrechtse wijkagent Emile Vermeulen op Twitter.

Voor wie een steunbetuiging wil sturen naar de agent, heeft Vermeulen het adres gedeeld van het politiebureau in de wijk Kanaleneiland waar de gewonde agent werkt.

Johan van Renswoude, de districtschef van de Utrechtse politie, schrijft op Twitter dat de agent, voordat hij gewond raakte, moedig optrad om het leven van anderen te redden. Van Renswoude schrijft ook geraakt te zijn door het optreden van buurtbewoners die de gewonde agent hielpen.

Neergestoken?

Bij de brand in het appartement werd een dode aangetroffen. De identiteit van de dode is nog niet bekend en de recherche doet onderzoek. Volgens RTV Utrecht gaat het mogelijk om een vrouw van rond de 70 jaar die eerder zou zijn neergestoken. Er zou intussen ook een verdachte zijn aangehouden. De politie heeft dat nog niet bevestigd.

STER reclame