Den Uyl en Van Agt met elkaar in debat in een uitzending van Brandpunt in 1981
NOS NieuwsAangepast

Brandpunt+ van de buis na zestig jaar

Brandpunt+ stopt per 1 januari. Het actualiteitenprogramma van KRO-NCRV sneuvelt vanwege bezuinigingen bij NPO 2.

Brandpunt+ en zijn voorloper Brandpunt zijn met één onderbreking sinds 1959 te zien op de Nederlandse televisie. Regisseur Herman Vijlbrief noemt het op Twitter een "zwarte dag".

Vijlbrief en KRO-NCRV-hoofdredacteur Hans Laroes bevestigen het nieuws, maar volgens de NPO zelf staat het schrappen van Brandpunt nog niet vast. "Pijnlijke ingrepen zijn onvermijdelijk", zegt NPO-directeur Frans Klein tegen Nu.nl over de bezuinigingen. Maar over de exacte invulling van de zenders wordt volgens hem nog gesproken.

'NPO doet alsof'

Volgens Laroes heeft de NPO echter "zonder voorbehoud" medegedeeld dat Brandpunt moet stoppen, laat hij via Whatsapp weten. Hij zegt er wel bij dat de NPO "formeel gelijk heeft", omdat er officieel pas later een besluit wordt genomen over het lot van Brandpunt. "Formeel is het toverwoord om te doen alsof" er nog geen plannen zijn, schrijft Laroes op Twitter.

De 23-koppige redactie van Brandpunt+ is vandaag ingelicht. Wat de gevolgen zijn voor het personeel, is nog niet bekend.

Brandpunt+ zelf bestaat pas een half jaar. Het 'journalistieke platform met constructieve verhalen' voor televisie en online was het resultaat van een make-over van het oude Brandpunt.

'Online gaat door'

Online gaat Brandpunt+ wel door, zegt Hans Laroes, hoofdredacteur van KRO-NCRV, tegen de medianieuws-site Villamedia. De website wordt zelfs versterkt, zegt hij. "Al weten we nog niet hoe."

"Ons tweewekelijkse tv-programma van 18 minuten was niet het belangrijkste doel, maar een middel", zegt Laroes tegen Villamedia. "Het gaat om onze manier van journalistiek bedrijven, oplossingen aandragen, een positieve insteek hebben. Het zou aanvaardbaar zijn als er iets vernieuwends voor in de plek komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl