NOS NieuwsAangepast

NPO: programma's blijven gewoon gratis online te zien

Programma's van de publieke omroep die op het open net te zien zijn geweest, blijven gewoon gratis te zien via het platform NPO Start, het voormalige Uitzending Gemist. Dat zegt een woordvoerder van de NPO tegen de NOS na berichtgeving van De Telegraaf.

Vanochtend meldde de krant op basis van een concept-jaarplan voor volgend jaar dat de publieke omroep kijkers veel vaker dan nu wil laten betalen voor programma's die online staan. Een NPO-woordvoerder zei vanochtend dat de plannen nog "volop in ontwikkeling" zijn en dat er nog niets vast ligt. Nu stelt de NPO dat "in principe" alles wat op NPO 1, 2 en 3 is uitgezonden ook in de toekomst minimaal een week gratis te bekijken is op NPO Start, zoals nu ook het geval is.

"Sommige programma's verdwijnen daarna achter een betaalmuur. Dat is als we de rechten niet hebben", zegt de woordvoerder. "Bij sommige programma's hebben we echter maar het recht om het programma een week online beschikbaar te stellen. Maar het idee dat alles achter de betaalmuur verdwijnt, dat is gewoon niet waar."

Volgens De Telegraaf wil de NPO binnenkort ook hele series online zetten, nog voordat alle afleveringen op tv zijn geweest. Daardoor kunnen gebruikers series straks bingewatchen, zoals ook kan op sites als Netflix. De NPO-woordvoerder kon hier nog niets over zeggen.

Bezuinigingen

De publieke omroep dreigt volgend jaar miljoenen te moeten bezuinigen. Er dreigt een tekort van 60 miljoen euro door de dalende advertentie-inkomsten op radio en tv en het lijkt er niet op dat minister Slob voor Media dat tekort wil aanvullen.

In een reactie zegt Slob dat hij de NPO om een plan heeft gevraagd dat tekort op te vangen. De minister wacht de definitieve plannen af, voordat hij reageert. "Het is overigens niet zo dat zomaar alles kan", schrijft hij. Over zaken als een betaalmuur en de reikwijdte daarvan moet volgens de minister eerst overleg plaatsvinden.

De NPO biedt naast de gratis versie van NPO Start ook een betaalde versie aan, die 2,95 per maand kost. Bij de betaalde versie krijgen gebruikers meer programma's, een betere videokwaliteit en geen reclame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl