Slob: publieke omroep zal moeten bezuinigen
De publieke omroep zal de komende jaren moeten bezuinigen omdat de reclame-inkomsten teruglopen. Minister Slob voor Media is niet van plan het dreigende tekort van mogelijk 60 miljoen euro aan te zuiveren.
"De NPO en de omroepen zullen alle creativiteit moeten aanwenden om te kijken waar nog bezuinigd kan worden. Dat is geen feest, maar het is wel de weg die ze zullen moeten ingaan", zei de nieuwe bewindsman in de Tweede Kamer. Die praat vandaag over de mediabegroting.
Slob waarschuwde eerder deze maand voor een miljoenentekort bij de NPO. Adverteerders kiezen vaker voor internet en minder voor radio en televisie. Als er niets gebeurt, loopt het gat in 2019 op tot 60 miljoen euro.
De bal ligt bij de NPO. Vervelend, maar het is wel de weg die ze zullen moeten ingaan.
"Dat hebben we niet kunnen overzien", zei de minister. Een paar jaar geleden werd er nog een stijging van de STER-inkomsten verwacht. "We wisten niet dat het kantelpunt zo snel zou komen."
Voor volgend jaar kunnen de tegenvallende inkomsten nog worden opgevangen met geld uit de algemene Algemene Mediareserve, maar in 2019 is dat geld op.
Slob kan Hilversum niet tegemoetkomen. "De bal ligt bij de NPO. Ik ga dit niet binnen mijn begroting oplossen. Dat zou ten koste gaan van het onderwijs." Hij krijgt de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.
"De minister staat voor een hele klus", zei CDA-Kamerlid Van der Molen. "Maar ik trek niet op voorhand de portemonnee." Coalitiepartner VVD vindt dat Slob snel met Hilversum om de tafel moet om te kijken wat de NPO kan doen om de begroting sluitend te krijgen.
Hakken in de kosten
Als het aan de PVV ligt, gaat de publieke omroep "hakken in de kosten", vooral in die voor amusementsprogramma's. Volgens Kamerlid Bosma heeft de NPO 23 radiozenders, waarvan er veel lijken op commerciële omroepen. Tv-zender NPO 3 en NPO Radio 2 en 3 kunnen wat hem betreft weg.
Veel Kamerleden hebben er ook moeite mee als de publieke omroep ruimere mogelijkheden krijgt om zelf geld te verdienen, omdat daarmee oneerlijke concurrentie met commerciële bedrijven op de loer ligt. VVD-Kamerlid Yesilgöz ziet liever dat de omroep zich concentreert op de kerntaken.