NOS Nieuws

'Groningse kinderen nemen bevingsstress hun hele leven mee'

De stress in Groningen als gevolg van de aardbevingen heeft een grote impact op kinderen, denkt hoogleraar sociale psychologie Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze voelen dat het gezin onder druk staat en nemen dat waarschijnlijk hun hele leven mee, zei hij in de Tweede Kamer.

Postmes leidde het onderzoek, waaruit eerder dit jaar al naar voren kwam dat er in de toekomst zeker vijf Groningers per jaar zullen overlijden als gevolg van de stress. Hij zei vanmorgen dat het aantal Groningers met problemen waanzinnig hoog is.

Deelnemers aan een door de Tweede Kamer georganiseerde hoorzitting waren het erover eens dat de aardbevingen het probleem niet meer zijn, maar dat er grote zorgen zijn over de afhandeling van de schade. "Het vertrouwen in de overheid is weg", zei Postmes. "De werkelijke onveiligheid in Groningen wordt veroorzaakt door onzekerheid."

Er is een nieuw spreekwoord in Groningen: de scheuren in de muren zijn scheuren in de ziel geworden.

Hoogleraar geestelijke verzorging Walton vanmorgen in de Tweede Kamer

Ook Kinderombudsman Kalverboer maakt zich zorgen over de kinderen in Groningen. Zij sprak een jongen die vertelde dat hij dan weer hoort dat zijn huis niet versterkt zal worden en dat het gezin niet hoeft te verhuizen en dan toch weer wel. Die situatie duurt nu al vier jaar. Volgens Kalverboer kun je een kind - en zijn ouders - niet uitleggen dat zijn huis het ene moment veilig genoeg is en dan toch weer niet.

Kalverboer zei dat kinderen die thuis voortdurend spanning voelen, eigenlijk allemaal hetzelfde reageren. "Als de ouders zorgen hebben, of het nou om een echtscheiding gaat of om schadeafhandeling na aardbevingen, dan trekken kinderen zich terug. Ze maken het zo gemakkelijk mogelijk voor hun ouders." Ze denkt dat dit slecht is voor de ontwikkeling van kinderen.

Tot nu toe is er geen onderzoek gedaan naar stress onder kinderen in het bevingsgebied. Dat zou wel moeten gebeuren, vindt de Kinderombudsman. Want Groningen is al "een krimpregio met veel achterstandsproblematiek. En met dit erover heen wordt het een heel groot probleem."

Ze zegt dat ze kinderen in Groningen spreekt die volgens Kalverboer nu al cynisch zijn en opmerkingen maken over de politiek. "En dit is wel de generatie die eraan zit te komen. Dus neem het probleem heel serieus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl