NOS NieuwsAangepast

Woningen duurder dan ooit

Koopwoningen waren nog nooit zo duur. De gemiddelde prijs voor een huis lag vorige maand volgens cijfers van het CBS en het Kadaster op bijna 284.000 euro. De prijsindex van het CBS, die de waarde van vergelijkbare huizen in kaart brengt, is voor het eerst hoger dan de piek in augustus 2008, net voordat de prijzen hard daalden door de crisis.

In mei werden 18.237 woningen verkocht. De prijzen zijn vorige maand bijna 9 procent gestegen ten opzichte van mei 2017. In april was de stijging ook al bijna 9 procent.

Het dieptepunt van de gemiddelde huizenprijs in recente jaren lag met zo'n 206.000 euro in juni 2013. Inmiddels is de gemiddelde prijs ten opzichte van toen met bijna 38 procent gestegen.

Krapte

De stijgende prijzen zijn een gevolg van krapte op de woningmarkt. Door de hogere prijzen daalt het aantal verkochte huizen. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in de eerste vijf maanden 86.609 woningen van eigenaar wisselden, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De regionale verschillen tussen de prijs voor een woning verschillen behoorlijk. In grote steden stijgen de woningprijzen het hardst, bleek uit eerdere cijfers van het CBS. In Zeeland stijgen de woningprijzen niet of nauwelijks.

NOS op 3 maakte vorig jaar een online special over de huizenmarkt. Hoe vind je nog een geschikt huis in een markt die oververhit is?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl