NOS NieuwsAangepast

'Geef gemeenten meer geld voor bijstandsuitkeringen statushouders'

Gemeenten moeten meer geld van het Rijk krijgen voor bijstandsuitkeringen. Volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) wordt er bij de raming van de kosten ten onrechte geen rekening gehouden met het beroep dat statushouders doen op de bijstand.

Daardoor kwamen de gemeenten in 2016 en 2017, toen er veel asielzoekers naar ons land kwamen, miljoenen te kort. Volgens de Raad ging het om 540 miljoen euro in totaal.

Op termijn krijgen de gemeenten die kosten gedeeltelijk weer terug, maar ze moeten het wel voorschieten. De ROB stelt nu voor dat het Rijk de tekorten van de afgelopen jaren in één keer 'afkoopt'.

Doorrekenen door CPB

Voor de komende jaren moet staatssecretaris Van Ark de raming zo aanpassen, dat er wel rekening gehouden wordt met "niet-conjuncturele, onbeïnvloedbare, externe effecten, zoals de toestroom van statushouders".

Om niet weer voor verrassingen te komen staan, moet de raming van tevoren worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB), vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur. Als er ondanks de aanpassing toch weer tekorten of overschotten van meer dan drie procent ontstaan, dan moet er overleg komen over correctie van het budget.

Dit jaar krijgen de gemeenten in totaal bijna zes miljard euro van het Rijk voor bijstandsuitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl