Mark Zuckerberg
NOS NieuwsAangepast

'Hartverscheurend' en 'inhumaan', techwereld fel tegen immigratiebeleid Trump

Een groot aantal techbedrijven heeft zich sinds gisteren uitgesproken tegen het controversiële immigratiebeleid van president Trump. De kritiek richt zich op het zogeheten zero tolerance-beleid waardoor kinderen van hun ouders worden gescheiden.

"Het is hartverscheurend om de foto's te zien en audio van de kinderen te horen", zegt Apple-topman Tim Cook tegen de Irish Times. Hij noemt de behandeling inhumaan en benadrukt dat iedereen moet worden behandeld met waardigheid en respect. Cook is zover bekend de enige ceo uit de techwereld die een persoonlijke ontmoeting heeft gehad met Trump. Dat gesprek ging toen onder meer over het handelsconflict tussen de VS en China, waar Apple last van heeft.

Kritiek van 'Big Five'

Apple is onderdeel van een clubje techbedrijven dat samen wordt gezien als de machtigste van de VS, de zogeheten Big Five. Facebook, Google, Amazon en Microsoft horen hier ook bij, ook zij hebben gereageerd.

Facebooks topman Mark Zuckerberg en topvrouw Sheryl Sandberg roepen op om geld te geven aan mensenrechtenorganisaties die nu opkomen voor de ouders en kinderen die van elkaar worden gescheiden en vinden dat het beleid onmiddellijk moet stoppen.

Google-topman Sundar Pichai reageerde via Twitter en vindt dat er moet worden gezocht naar een "betere, humane" oplossing.

Microsoft ligt sinds het begin van deze week onder vuur. Het bedrijf heeft een contract met immigratiedienst ICE, dat volgens The New York Times bijna 20 miljoen dollar waard is (wat een klein bedrag is op een jaaromzet van 90 miljard dollar). De dienst gebruikt het cloudplatform van Microsoft voor gezichtsherkenning. Maandag besloot het bedrijf een blog waarin het over dit contact spreekt offline te halen, om het later terug te plaatsen.

Meer dan honderd medewerkers hebben nu tegen die samenwerking geprotesteerd. In een verklaring zegt een woordvoerder dat het bedrijf "is onthutst over de gedwongen scheiding van kinderen van hun familie". Ook Microsoft roept de regering op het beleid aan te passen. Het is onduidelijk wat er met het contract met ICE gaat gebeuren.

Ook andere techbedrijven - zoals Uber, Twitter en Airbnb - hebben kritiek op het beleid en vinden dat er iets moet veranderen. De verklaringen zijn verzameld door BuzzFeed News. Een opvallende afwezige is Amazon. Dat bedrijf heeft nog niet gereageerd op vragen van de nieuwssite. Hetzelfde geldt voor onder meer Snapchat en Netflix.

Reisverbod

Het blijft afwachten of de woorden van Silicon Valley effect hebben. Het is niet de eerste keer dat uit het overwegend democratische 'techland' kritiek klinkt op het beleid van Trump. Toen de president kort na zijn aanstelling in 2017 een reisverbod instelde voor moslimlanden, kwam er vanuit de sector ook kritiek. Dat haalde toen weinig uit.

Een deel van de medewerkers van deze bedrijven komt uit het buitenland, waardoor veranderingen in het immigratiebeleid direct impact kunnen hebben op de organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl