Een meisje uit Honduras huilt terwijl haar moeder wordt gearresteerd bij de grens.
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen naarstig op zoek naar oplossing voor migrantenkinderen

In Washington zoeken Republikeinen koortsachtig naar een oplossing voor de crisis rond het scheiden van migrantenkinderen. In de Senaat willen alle Republikeinen een beperkt wetsvoorstel steunen dat het mogelijk maakt illegale immigranten samen met hun kinderen op te sluiten, maar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden werken tegelijkertijd aan een ander, verstrekkender voorstel.

De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, toonde zich weinig enthousiast over het Republikeinse plan. Volgens hem moet president Trump onmiddellijk een einde maken aan de praktijken waarbij kinderen van illegale immigranten van hun ouders worden gescheiden. Trump kan dat met een pennenstreek doen, wetgeving is niet nodig, zei Schumer.

De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van 51 van de 100 zetels, maar ze hebben er 60 nodig. Als het voorstel het al zou halen, zou ook het Huis moeten instemmen met de wet, maar daar wordt dus gewerkt aan een eigen voorstel.

Trump achter voorstel

Trump zelf staat achter het voorstel van de Republikeinen, heeft een woordvoerder van het Witte Huis laten weten. Hij heeft de zaak met Congresleden besproken. Amerikaanse media melden dat Trump tijdens die ontmoeting heeft gezegd dat het scheiden van illegale immigranten van hun kinderen "er slecht uit ziet".

Eerder op de dag verdedigde hij het 'zerotolerancebeleid' ten aanzien van illegale immigratie krachtig. Hij zei dat hij kinderen niet bij hun ouders wil weghalen, maar dat het de enige mogelijkheid is om te voorkomen dat illegalen het land binnenkomen.

Ook zei hij dat hij "de grenscrisis" wil beëindigen door illegale gezinnen gezamenlijk op te pakken en de grens over te zetten. Hij gaf de Democraten de schuld van de crisis. Volgens hem willen ze dat illegale immigranten "ons land overspoelen".

In de maag

Volgens officiële cijfers zijn tussen 5 mei en 9 juni 2342 kinderen van 2206 ouders gescheiden. In april kondigde minister Sessions van Justitie het zerotolerancebeleid aan, waarbij mensen die illegaal de grens oversteken gevangen worden gezet, ook als ze nog niet eerder teruggestuurd zijn. Omdat kinderen niet in gevangenissen voor volwassenen mogen worden vastgehouden, gaan ze naar aparte centra.

In de video hieronder zijn huilende kinderen te horen die zijn gescheiden van hun ouders. De geluidsopnamen zijn waarschijnlijk gemaakt in een Amerikaans opvangcentrum:

Kinderen huilen om hun ouders in een Amerikaans vluchtelingenkamp

De Republikeinen zitten met de aanzwellende kritiek op het beleid in hun maag, omdat er in november verkiezingen voor het Congres zijn en volgens peilingen een ruime meerderheid van de kiezers het beleid inhumaan en te hard vindt.

Typerend is dat ook twee grote werkgeversorganisaties zich vandaag tegen de scheidingen keerden, omdat ze "wreed en in de strijd met de Amerikaanse waarden" zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl