Kamer wil werking mediwiet onderzoeken, ook bij kinderen met epilepsie

Aangepast
Een medicinale wietkwekerij ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet op korte termijn onderzoeken in gang zet naar de werking van medicinale cannabis, ook wel mediwiet genoemd. De onderzoeken zijn nodig omdat het Zorginstituut zegt dat er te weinig bewijs is voor de werking bij bepaalde patiënten, en dat mediwiet daarom niet in het zorgpakket komt. Het Zorginstituut bepaalt via het zorgpakket welke medicijnen vergoed worden.

Kinderen met epilepsie zouden een speciale onderzoeksgroep moeten zijn. Ook patiënten met andere specifieke indicaties, zoals chronische pijn en misselijkheid na een chemokuur, moeten bij de onderzoeken worden betrokken. De Tweede Kamer, behalve CDA en SGP, stemde in met moties daarover van D66.

Het CDA heeft op Twitter laten weten "verbijsterd" te zijn dat ook de ChristenUnie voor "experimenten met kinderen" heeft gestemd. De ChristenUnie reageert op Twitter dat er juist meer onderzoek nodig is, omdat medicinale wiet epilepsiepatiëntjes en andere patiënten mogelijk kan helpen.

Evert Jan Slootweg
@EvertJanSlootwe
Echt totaal verbijsterd CU stemt voor experimenten medicinale cannabis met kinderen????
9 maanden geleden
Johannes de Vries
@johannesdevries
Totaal verbijsterd. CDA wil geen vervolgonderzoek - mét onafhankelijk advies door Zorginstituut - naar werking van geneesmiddelen die mogelijk helpen tegen epilepsie en bijwerkingen van een chemokuur. Ondanks roep van ouders om medicijn. https://t.co/vZr3x5BBKm
9 maanden geleden

Britse Billy (12) krijgt cannabisolie tegen epilepsie

De Britse regering heeft voor het eerst in de geschiedenis toestemming gegeven voor de behandeling van een patiënt met cannabisolie. De aanleiding is een fel debat over het verbod op dit middel, ontstaan na de aanhouding van de moeder van een jongen met epilepsie, Billy. Zonder de cannabisolie heeft hij soms honderd aanvallen per dag.

Lees hier verder

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de overheidsinstelling Bureau Medicinale Cannabis (BMC) een rol krijgt in de onderzoeken. Het BMC is verantwoordelijk voor de productie van legale cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.

STER Reclame