Billy Caldwell en zijn moeder Charlotte eerder deze week na een gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Billy (12) krijgt soms 100 aanvallen per dag, maar nu heeft hij cannabisolie

De Britse regering heeft voor het eerst in de geschiedenis toestemming gegeven voor de behandeling van een patiënt met cannabisolie. De aanleiding is een fel debat over het verbod op dit middel, ontstaan na de aanhouding van de moeder van een jongen met epilepsie. Minister Javid van Binnenlandse Zaken liet zich adviseren door medisch specialisten en spreekt nu van een noodgeval.

De 50-jarige Charlotte Caldwell uit Noord-Ierland keerde maandag terug van een reis naar Canada, waar ze medicinale cannabisolie had ingekocht voor haar 12-jarige zoon Billy. Die lijdt aan een zware vorm van epilepsie. Als hij de olie niet gebruikt, krijgt hij zeer heftige aanvallen, soms wel honderd op een dag.

Billy maakte twee jaar geleden tijdens een verblijf in de VS voor het eerst kennis met cannabisolie. Dat bleek een uitstekend middel om epilepsieaanvallen te voorkomen. Om die reden schreef ook hun Noord-Ierse huisarts het middel voor, maar die moest zich al snel melden bij ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die hem sommeerden daarmee te stoppen.

Charlotte en Billy reisden daarom naar Canada om zelf een voorraad in te slaan. Maandag keerden ze terug op de luchthaven Heathrow met genoeg olie voor een half jaar bij zich. Charlotte werd aangehouden en haar voorraad werd in beslag genomen. Er volgden overleg met Binnenlandse Zaken, maar een beslissing bleef uit.

Vrijdag werd Billy in het ziekenhuis opgenomen, omdat de aanvallen waren teruggekeerd. Charlotte Caldwell zei toen tegen de pers dat de voor controle verantwoordelijke minister Hurd vermoedelijk Billy's doodvonnis had getekend.

Wake-upcall

Minister Javid ging vandaag alsnog overstag. "Dit is een heel ingewikkelde zaak, maar boven alles willen wij Billy de beste behandeling geven die er is." Javid is evenwel niet van plan om de wet aan te passen.

"Dit is een wake-upcall voor het hele land", zei Charlotte Caldwell na het bekend worden van het nieuws. "Niemand zou zo'n beproeving moeten doorstaan en de halve wereld moeten afreizen om een geneesmiddel te vinden dat vrij beschikbaar zou moeten zijn voor ernstig zieke kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl