Een medicinale wietkwekerij
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil werking mediwiet onderzoeken, ook bij kinderen met epilepsie

De Tweede Kamer wil dat het kabinet op korte termijn onderzoeken in gang zet naar de werking van medicinale cannabis, ook wel mediwiet genoemd. De onderzoeken zijn nodig omdat het Zorginstituut zegt dat er te weinig bewijs is voor de werking bij bepaalde patiënten, en dat mediwiet daarom niet in het zorgpakket komt. Het Zorginstituut bepaalt via het zorgpakket welke medicijnen vergoed worden.

Kinderen met epilepsie zouden een speciale onderzoeksgroep moeten zijn. Ook patiënten met andere specifieke indicaties, zoals chronische pijn en misselijkheid na een chemokuur, moeten bij de onderzoeken worden betrokken. De Tweede Kamer, behalve CDA en SGP, stemde in met moties daarover van D66.

Het CDA heeft op Twitter laten weten "verbijsterd" te zijn dat ook de ChristenUnie voor "experimenten met kinderen" heeft gestemd. De ChristenUnie reageert op Twitter dat er juist meer onderzoek nodig is, omdat medicinale wiet epilepsiepatiëntjes en andere patiënten mogelijk kan helpen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de overheidsinstelling Bureau Medicinale Cannabis (BMC) een rol krijgt in de onderzoeken. Het BMC is verantwoordelijk voor de productie van legale cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl