Defensie
NOS NieuwsAangepast

Helikopterpiloot Roy de Ruiter krijgt Militaire Willems-Orde

Het ministerie van Defensie heeft majoor-vlieger Roy de Ruiter voorgedragen voor de Militaire Willems-Orde. De Ruiter wordt op 31 augustus geridderd door koning Willem-Alexander.

Het is niet duidelijk waar De Ruiter (36) de onderscheiding voor krijgt. Dat wordt pas bij de uitreiking bekendgemaakt door de koning. Het is wel duidelijk dat de Afghanistan-veteraan meerdere dappere daden heeft verricht.

Minister Bijleveld van Defensie zegt dat ze erg trots is op wat De Ruiter heeft gedaan. Op de vraag waarom juist de apache-helikopterpiloot de Militaire Willems-Orde krijgt, zegt de minister: "Dat kan van alles zijn: heldhaftig zijn, keuzes die hij heeft gemaakt of speciale acties die hij heeft verricht. Van alles."

De Ruiter (36) is sinds 1999 betrokken bij Defensie. Hij volgde de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Op 20-jarige leeftijd werd hij operationeel vlieger van Apache-helikopters.

In 2004 werd De Ruiter als co-piloot twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij was aan boord van de Nederlandse helikopters die daar als eerste onder vuur werden genomen. Er volgden meer uitzendingen naar Afghanistan in 2006, 2007, 2008 en 2009.

Reservist

In de loop der jaren klom De Ruiter op naar gezagvoerder en leidinggevende die vliegtuigen mag aansturen tijdens gevechtsoperaties, zowel in de lucht als vanaf de grond. Ook leidde hij vliegers en instructeurs op en was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsscenario's en het evalueren van alle operationele Apache-helikopters.

In 2013 kreeg De Ruiter eervol ontslag. Hij werkt momenteel als instructeur-vlieger bij de Royal Oman Police. Binnen Defensie is hij nog actief als reservist in de rang van majoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl