Kenneth Mayhew met de brief van de koning
NOS NieuwsAangepast

Koning feliciteert oudste Willems-Orde-ridder

Koning Willem-Alexander heeft de oudste nog levende bezitter van de Militaire Willems-Orde gefeliciteerd met zijn honderdste verjaardag. De Brit Kenneth Mayhew kreeg gisteren een brief uit handen van de Nederlandse ambassadeur in Londen, Simon Smits.

Mayhew en zijn vrouw Trish waren zichtbaar ontroerd door het gebaar, zei luitenant-kolonel Arts, die er namens Defensie bij was. De veteraan verkeert voor zijn leeftijd nog in blakende gezondheid. Hij rijdt nog auto, bezoekt de thuiswedstrijden van zijn club Norwich City en gaat elke zomer naar de vijfdaagse cricketwedstrijden van het Engelse team.

Dood gewaand

De Brit heeft de bijzondere onderscheiding te danken aan heldhaftig optreden als majoor tijdens de bevrijding van Venray, Overloon en Weert in 1944. Hij werd in april 1946 geridderd.

Het contact van het Nederlandse ministerie met de Brit verwaterde in het begin van de jaren 80. Daarna werd aangenomen dat hij was overleden. Tot verrassing van Defensie dook Mayhew in 2011 op bij de herdenking van de bevrijding van Venray.

Naast Mayhew zijn er nog drie bezitters van de Militaire Willems-Orde in leven: de Amerikaan Edward Fulmer (97) en de Nederlanders Marco Kroon en Gijs Tuinman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl