NOS NieuwsAangepast

Pinkpop ontwaakt: 'Dit is niet te bevatten'

Op de drie campings van Pinkpop ontwaken deze ochtend veel mensen die zich nog totaal niet bewust zijn van het drama dat zich vlakbij heeft afgespeeld. Vanochtend vroeg reed een bestelbusje bij de ingang van camping B in op enkele Pinkpopgangers. Daarbij is een dode gevallen, drie mensen raakten zwaargewond. Het is nog niet duidelijk of het gaat om een ongeval of dat het opzet was.

Sommige festivalgangers kregen vannacht al wel door dat er iets aan de hand was. "Ik hoorde enorm veel sirenes en dacht: 'Hier moet iets aan de hand zijn'", zegt Karlijn Houterman tegen regionale omroep L1. "Toen ben ik gaan kijken en zag ik dat er een heftig ongeluk gebeurd was. Een beveiliger zei direct dat het heel heftig was." Ze zag mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. "Ze waren erg verdrietig."

Verslaggever Kees van Dam vroeg vanochtend aan festivalgangers hoe het geregeld is bij het verlaten van het Pinkpop-terrein

'Er staan overal betonblokken, in principe is het veilig'

"We kwamen aan en toen wisten we ook al gelijk dat het niet heel goed was", vertellen drie Twentse festivalgangers die de camping af wilden tegen een verslaggever van L1. "Alles werd afgezet, we mochten niet meer verder. Dranghekken werden voor de uitgang gezet en eigenlijk konden we geen kant op. Dat was wel even schrikken ja. Je denkt dat er helemaal niet zo veel aan de hand is en intussen blijkt er meer aan de hand te zijn dan je denkt."

Jelle Gunneweg, verslaggever van RTV Rijnmond, was als bezoeker op het festival en stond op camping C. Ze werd wakker van een laag overvliegende traumahelikopter. "Ik wist meteen dat het mis was en ben naar de uitgang gelopen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ik heb de beveiliging gesproken van camping B en die waren aangeslagen en druk met elkaar in gesprek over wat er nou gebeurd kon zijn. Niemand weet het eigenlijk."

Volgens Gunneweg zijn er op camping A en B na de laatste optredens altijd nog verschillende festiviteiten die drie uur vannacht doorgaan. "Dus mensen hebben wat ingenomen en lopen daarna terug naar hun camping. Maar ondertussen gaat ook het verkeer gewoon door. Dus om vier uur 's ochtends heb je dronken mensen en nuchtere mensen door elkaar op de weg."

Het is volgens Gunneweg een domper op een fantastisch festival. "Het was een fantastisch weekend, het weer zat mee, de muziek zat mee, geen ongeregeldheden behalve zakkenrollers die telefoons hebben gestolen. En dan heeft dit zo'n dramatische afloop, dat is natuurlijk verschrikkelijk."

De organisatie van het festival heeft inmiddels ook gereageerd op de gebeurtenissen. "De organisatie van Pinkpop is diep geschokt en leeft mee met de slachtoffers en familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl