'Overgeven en bulten door foute voedseletiketten'
Veel voedingsproducten veroorzaken onverwachte allergische reacties bij mensen met voedselallergieën, omdat de opsomming van ingrediënten op de etiketten van die producten niet klopt. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.
De onderzoekers volgden een jaar lang 157 mensen met een door artsen vastgestelde voedselallergie. Elke keer dat die een allergische reactie kregen, moesten ze dat melden. Tegelijk moesten ze dan een monster insturen van het product dat de reactie in hun ogen veroorzaakt had.
Spoedeisende hulp
73 patiënten meldden ten minste één allergische reactie, die varieerde van huiduitslag en overgeven tot grote bulten over het hele lichaam en ernstige benauwdheid. Ze weten dat aan 51 verschillende voedingsproducten. In negentien producten die de onderzoekers analyseerden, troffen ze acht verschillende allergenen aan die niet op de voedseletiketten vermeld stonden.
Zes van de deelnemers aan deze studie kregen een allergische reactie die zo ernstig was dat ze op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandden. Drie van hen waren zeer ernstig ziek.
Europese regelgeving verplicht fabrikanten van voedingsproducten en kant-en-klare maaltijden te vermelden of hun producten één of meer allergenen bevatten uit een lijst van veertien.
Allergische reacties komen vaak voor. Naar schatting 1 tot 3 procent van de mensen heeft er last van. In Nederland zijn dat er ruwweg tussen 170.000 en een half miljoen. In de Europese Unie gaat het om ongeveer 22 miljoen mensen.
Representatief
Hoofdonderzoeker Geert Houben van TNO kan niet met zekerheid zeggen of de 157 deelnemers aan zijn onderzoek representatief zijn voor de hele groep mensen met een voedselallergie. "Het zijn allemaal patiënten van het UMC Utrecht, een academisch centrum waar alleen complexere patiënten behandeld worden."
"Maar ik weet wel dat als er in onze onderzoeksgroep in een jaar zes mensen op de SEH belanden door niet kloppende voedseletiketten, dat er dan in totaal elk jaar daardoor duizenden mensen in Nederland op de spoedeisende hulp terechtkomen. En dan heb ik het nog niet eens over de ziekenhuisopnames. Bij dat aantal steken bijvoorbeeld de honderd ziekenhuisopnames die we jaarlijks hebben door voedselinfecties schril af."
Houben vertelt dat van alle terughaalacties uit de winkel van voedingswaren veertig tot vijftig procent te maken heeft met de niet vermelde aanwezigheid van allergenen. "Dat kost het bedrijfsleven honderden miljoenen", zegt hij.
Verwarring
Dat die voedseletiketten niet altijd te vertrouwen zijn, was uit eerder onderzoek al bekend, maar het is voor het eerst dat onderzocht is hoe vaak dat ook daadwerkelijk tot allergische reacties leidt.
In een enkel geval kregen patiënten een allergische reactie omdat ze een voedingsmiddel hadden gegeten waarop wel stond vermeld dat er een stof in zat waar ze allergisch voor waren.
Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat de op veel voedingsetiketten vermelde mededeling "kan sporen bevatten van" tot veel verwarring leidt. Uit die mededeling blijkt niet of de mogelijk aanwezige hoeveelheid van een bepaald allergeen allergische reacties kan veroorzaken.