Öztürk, Azarkan en Kuzu van Denk
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Nida gaat niet fuseren met Denk

Het partijbestuur van de islamitische partij Nida uit Rotterdam heeft in een brief aan de leden gereageerd op de oproep van Denk om te fuseren. "Wij zien geen aanleiding om samenwerking met Denk te intensiveren, laat staan een fusie", schrijft Nida-voorzitter Nurullah Gerdan in de brief, die RTV Rijnmond in bezit heeft.

Denk-voorman en raadslid in Rotterdam Tunahan Kuzu schreef twee weken geleden dat hij vanuit de Nida-achterban de oproep kreeg om te fuseren. Daarin herkent Nida zich totaal niet: "Sinds de oproep van Denk, en ook daarvoor, zijn er geen signalen van leden met fusiewensen bij ons binnengekomen", schrijft Gerdan.

Integendeel, meerdere leden zouden hun zorgen hebben uitgesproken over de oproep van Denk. "De leden benadrukten dat ze niet willen dat de autonomie en unieke identiteit, visie en stijl van Nida verloren gaan."

Het bestuur van Nida ziet de open brief van Kuzu niet als een uitgestoken hand. Volgens Gerdan is Denk uit op een overname van Nida. "Deze is vooral bedoeld als het passeren van het Nida-partijbestuur. De actie van Denk werkt dan ook allesbehalve bevorderend voor verdere intensivering van de samenwerking."

Geen vertrouwen

Het vertrouwen van Nida in Denk is al eerder geschaad, schrijft Gerdan. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar voerden de twee partijen intensieve gesprekken over samenwerking. "Denk hield zich zowel voor als tijdens de bemiddelingsfase niet aan de gemaakte afspraken en beloften, waardoor ons vertrouwen in Denk is geschaad."

Aan het slot van de brief benadrukt Gerdan dat Nida op inhoud de samenwerking zoekt met alle partijen in de Rotterdamse raad. "Zeker ook met Denk. In de politiek krijg je immers niets voor elkaar zonder samenwerking."

Beide partijen hebben vooral aanhang onder Rotterdammers met een migrantenachtergrond. Denk haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vier zetels en Nida behield twee zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl