NOS NieuwsAangepast

'Toezicht op biologische kippen- en eierenboeren faalde'

Ruim 60 biologische kippen- en eierbedrijven hebben de afgelopen jaren fipronil en andere verboden stoffen gebruikt, zonder dat de door de overheid aangewezen toezichthouder iets in de gaten had. De overtredingen kwamen pas aan het licht bij extra controles die na het uitbreken van de fipronil-crisis werden uitgevoerd.

Dit melden RTL Nieuws en de voedselwaakhond foodwatch op basis van inspectierapporten van de toezichthouder voor biologische producten: Skal Biocontrole. RTL Nieuws en foodwatch lazen honderden inspectierapporten van Skal die tussen januari 2016 en februari van dit jaar zijn gemaakt.

Uit die rapporten blijkt volgens RTL Nieuws dat de Skal-inspecteurs wel zagen dat het bedrijven een ontsmettingsmiddel van het bedrijf ChickFriend gebruikten, maar niet wisten dat daar fipronil inzat en ook niet dat fipronil verboden was. Ook andere verboden middelen werden niet aangetroffen. De bedrijven kregen dan ook een goedkeuring voor het "correct gebruik van ongediertebestrijding en reinigings- en schoonmaakmiddelen", schrijft foodwatch.

Een voorraad met fipronil besmette biologische eieren

In juli en augustus vorig jaar blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een groot deel van deze bedrijven, omdat hun eieren besmet bleken met fipronil.

Bij de extra controles die Skal als gevolg van de fipronilcrisis instelde, kwamen facturen boven water waarop ook andere middelen stonden die in de biologische landbouw verboden zijn, zoals MenthoBoast, MiteClean, CID 20, Kilcox, Virocid, Inciprop Extra, Kickstart, M50Q en Macrodes. Deze bio-boeren zijn berispt wegens het gebruik van illegale middelen.

Skal Biocontrole was niet bereikbaar voor commentaar. Oud-minister van Justitie Sorgdrager doet onderzoek naar de fipronil-affaire. De uitkomsten worden deze maand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl